Linkovi

Crna Gora: Najavljeno povećanje plata zdravstvenim radnicima, bez kovid potvrda za megamarkete


Crnogorska ministarka zdravlja Jelene Borovinić Bojović na konferenciji za novinare sa ministrom finansija Milojkom Spajićem (Foto: gov.me, Z.Đurić)
Crnogorska ministarka zdravlja Jelene Borovinić Bojović na konferenciji za novinare sa ministrom finansija Milojkom Spajićem (Foto: gov.me, Z.Đurić)

Crnogorski ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je u četvrtak, na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović, da će plate zdravstvenim radnicima biti povećane 12.5 odsto, uz prethodno najavljeno povećanje od 17 odsto za sve zaposlene.

"30 odsto će biti povećanje što je najveće ikad za njih. Želimo da pokažemo koliko nam je bitno da ti ljudi ostanu u državi, koliko nam je pomoć bitna", poručio je Spajić.

Ministarka Borovinić Bojović rekla je da je povećanje zarada je “jedan od načina da se ova država oduži ljekarima koji svake sekunde nose jedan od najtežih tereta na svojim leđima”.

"Kada birokratiju prevedemo u jezik brojki, to znači sljedeće: trenutno, ljekar opšte prakse zarađuje 622 eura; specijalista 755 a subspecijalista 823. Od 1. januara 2022. godine ove plate iznosiće 809 eura, 981, odnosno 1.070 eura”, navela je Borovinić Bojović i dodala da će medicinske sestre, koje sada zarađuju 400 eura, od 1. januara 2022. primati oko 520 eura.

Ona je rekla da vjeruje da će na taj način “konačno motivisati naše ljekare da shvate da ne postoji ljepši komad neba od onog nad Crnom Gorom i da treba da ostanu ovdje i da liječe svoj narod”.

“Podsjetiću vas da se svake nedjelje u Crnoj Gori u javnom zdravstvu uradi oko 140 hiljada pregleda. To je mjerljiv dokaz o posvećenosti svih zaposlenih u zdravstvu o kom se, nažalost, mimo našeg sektora, rijetko javno govori. Ja ću vam reći da je to rezultat vrijedan divljenja", poručila je ministarka.

Ona je rekla da, uprkos najavama da će kovid potvrde biti potrebne za ulazak u hipermarkete, one ipak neće biti uvedene zbog pada broja novozaraženih.

“Hipermarketi ne mogu da se izjednačavaju sa ostalim objektima jer su esencijalna potreba", istakla je ministarka zdravlja.

Četiri osobe preminule, 479 novopozitivnih

Zvaničnici su saopštili da su u Crnoj Gori još četiri osobe preminule i potvrđeno 479 novih slučajeva infekcije koronavirusom.

Tokom srijede Institutu za javno zdravlje prijavljena su četiri smrtna ishoda povezana sa Kovidom 19 , od kojih je najmlađi imao 74, a najstariji 83 godine.

Ukupan broj preminulih povezanih sa Kovid 19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1.923, dok ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva iznosi 6.853.

Od početka epidemije u martu ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 131.499.

XS
SM
MD
LG