Linkovi

Sud u Pogorici potvrdio odluku o jednomesečnom pritvoru za Duška Kneževića


Duško Knežević, predsednik Atlas grupe, na konferenciji za medije u Podgorici, 23. juna 2016. godine (Foto: AP/Risto Božović)
Duško Knežević, predsednik Atlas grupe, na konferenciji za medije u Podgorici, 23. juna 2016. godine (Foto: AP/Risto Božović)

Predsjedniku Atlas grupe Dušku Kneževiću, koga je jutros Velika Britanija izručila Crnoj Gori, potvrđen je kasno u utorak jednomjesečni pritvor koji mu je određen odlukom tog suda iz 2019, saopštio je njegov advokat.

Kneževiću, koji je prethodno saslušan u Višem sudu pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, a njegov advokat Zdravko Đukanović najavio je da će odbrana uložiti žalbu na rješenje o pritvoru.

On je novinarima rekao da je Knežević dao “detaljan iskaz i objasnio kako je započeo njegov politički progon".

“Mi ćemo na ovakvu odluku uložiti žalbu. Knežević je dao detaljan iskaz kako je počeo politički progon”, rekao je Đukanović i dodao da je “suština da je čitav postupak i tortura u odnosu na Duška Kneževića počela nakon predloga Milivoja Katnića Dušku Kneževiću da kaže i da natjera vozače Atlas grupe da kažu da su prali novac koji je Slavoljub Migo Stijepović uzeo za potrebe Demokratskog fronta”.

Prema riječima advokata, Knežević je rekao da ne može to da kaže, jer su oni to radili za potrebe DPS-a.

“Mi smo uvjereni da će na Apelacionom sudu drugačije biti sagledan predlog odbrane, a predlog odbrane je bio da se Dušku Kneževiću izrekne mjera zabrane napuštanja Crne Gore, da položimo jemstvo 75 000 funti”, kazao je advokat Đukanović i dodao da su, takođe, tražili i “policijsku zaštitu koji bi vršila protivteroristicka jedinica 24 sata”.

“Smatramo da mu je bezbjednost ugrožena”, naveo je Kneževićev advokat i dodao da Kneževiću na teret stavljaju krivično djelo zloupotreba službenog položaja, te da se negov branjenik izjasno da nije kriv.

Advokat Đukanović je rekao, odgovarajući na pitanja novinara, da se “za sada neće izjašnjavati na mogućnost da Knežević bude svjedok tužilaštva” i da se, za sada, “tužilaštvo nije obraćalo u tom smislu”.

Šezdesetpetogodišnji Knežević se potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka u našoj državi, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca, navodi se u saopštenju policije.

Knežević je, u izjavi za Vijesti rekao da stiže u Crnu Goru sa “plavom torbom” aludirajući na svoju raniju tvrdnju da je u takvoj torbi dao novac bivšem predsjedniku Milu Đukanoviću, što je on demantovao.

Knežević je poručio i da je “pristao na izručenje (Crnoj Gori) prije nego je iskoristio sve pravne mehanizme, jer ne želi da dozvoli da mu se i dalje pljačka imovina”.

"Pristao sam da se vratim u Crnu Goru poslije odluka suda da budem izručen. Proceduralno nismo koristili mogućnosti koje smo imali, jer se vrši pljačka moje imovine u Crnoj Gori i htio sam da dodjem da to zaustavim, ali i da dokažem svoju nevinost, jer svi ljudi koji su me optuživali sada su već u zatvoru", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje novinara “kome odgovara, a kome ne to što sada dolazi” odgovorio je da “dolazi sa plavom torbom, ali mu ne ide s teget kombinacijom”

“Dostini nije prijatno što dolazim… Izdržaću, izdržao sam i gore", kazao je Knežević, dodajući da se nalazi u vojnoj bazi u Londonu, gdje će crnogorska policija i doći za njega.

Crnogorski tužioci podnijeli su 2019. Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv Kneževića i još nekoliko osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca.

Knežević, koji je nakon dugog perioda savezništva sa Đukanovićem, pokrenuo lavinu protesta koji su doveli do smjene trodecenijske vlasti Đukanovićevog DPS-a sa vlasti, optužujući bivšeg šefa države za stvaranje “kriminalne hobotnice” koja je zarobila državu.

Ministarstvo pravde o ekstradiciji

Ministarstvo pravde saopštilo je da “izražava zadovoljstvo povodom ekstradicije optuženog predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, kojeg Crna Gora potražuje radi vođenja više krivičnih djela”

“Ova akcija je rezultat predanog rada i koordinacije između crnogorskih i britanskih pravosudnih organa”, rekli su u tom resoru.

Neposredno prije donošenja odluke o izručenju, Ministarstvo pravde je dana 28. marta 2024. godine potvrdilo ranije date garancije u pogledu poštovanju ljudskih prava u skladu sa čl. 3 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, nakon što imenovani bude izručen nadležnim organima Crne Gore, podsjetili su iz Ministarstva pravde.

“Nakon toga donesena je odluka o izručenju DK Crnoj Gori, o čemu je Britanski Home Office obavijestio MP", navode na toj društvenoj mreži.

Današnji ekstradicioni postupak je, kako su naveli, “u pohvalno kratkom roku, sprovoden od strane SDT i Uprave policije sa crnogorske strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane”.

"Zahvaljujemo nadležnim institucijama Velike Britanije na njihovoj profesionalnosti i saradnji tokom ovog procesa", zaključeno je na mreži "X".

XS
SM
MD
LG