Linkovi

Crna Gora: Nastavak pada broja novooboljelih, Vlada najavila pomoć privredi i ugroženima


Aktivista Crvenog krsta dostavlja pomoć starijim građanima (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Aktivista Crvenog krsta dostavlja pomoć starijim građanima (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore saopštio je u četvrtak da današnja testiranja 60 osoba na koronavirus nisu potvrdila nove slučajeve infekcije, nakon što je tokom prethodne noći registrovano tri novooboljela, a broj pozitivnih na Kovid 19 dostigao 252.

"Epidemiološka istraživanja, terenske aktivnosti i sva uzorkovanja se nastavljaju nesmanjenim tempom", istakli su iz IJZ.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković rekao je da se u toj ustanovi liječi 19 pacijenata, od kojih dvanaest na Infektivnoj, a sedam na Internoj klinici, u poluintenzivnoj i intenzivnoj jedinici liječenja.

„Od pacijenta na Internoj klinici, četiri su na respiratoru, što govori o ozbiljnosti njihovog stanja“, kazao je Eraković na konferenciji za novinare.

Premijer Duško Marković saopštio je da je Ekonomski tim Vlade, koji je on formirao, predložio paket mjera podrške privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima.

Paket mjera Vladinog ekonomskog tima, pored ostalog, podrazumijeva subvencije od 70 odsto za djelatnosti zatvorene zbog epidemije koronavirusa i 100 odsto poreza i doprinosa na minimalnu zaradu zaposlenih u tim djelatnostima.

Vlada planira i da subvencioniše 70 odsto bruto minimalne zarade zaposlenih na plaćenom odsustvu u aprilu i maju koji su morali ostati kući zbog čuvanja djeteta, kao i osoba koji se nalaze u karantinu ili samoizolaciji.

Za preduzeća koja tokom aprila zaposle radnike sa biroa rada, Vlada planira šestomjesečne subvencije od 70 odsto bruto minimalne zarade na plate novozaposlenih, a najavljena je i jednokratna pomoć od 50 eura nezaposlenima koji ne ostvaruju novčanu naknadu ili materijalno obezbjeđenje.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici saopštila je da je u četvrtak organizovala let aviona Montenegro Erlajnsa iz Podgorice kojim je 26 američkih državljana i rezidenata otputovalo za London, odakle će dalje nastaviti put ka SAD.

"Na letu do Londona avion se zaustavio u Sarajevu gdje je primio još 22 američka drzavljanina i rezidenta. Državljani Kanade, Mađarske, Irske, Holandije, Srbije, Južne Koreje, Švajcarske i Velike Britanije takođe su se ukrcali u avion u Podgorici i Sarajevu", saopštila je Ambasada SAD.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Džudi Rajnke, bila je na aerodromu Podgorica da poželi Amerikancima koji su privremeno boravili u Crnoj Gori “bezbjedan i brz povratak kući”, navodi se u saopštenju.

"Najznačajniji prioritet Stejt dipartmenta je bezbjednost i dobrobit američkih građana u inostranstvu”, kažu u Ambasadi SAD i podsjećaju da je tokom krize Kovid 19 Stejt department omogućio repatrijaciju više od 45.000 Amerikanaca iz cijelog svijeta.

Iz Ambasade su rekli da avion Montenegro Erlajnsa na povratku iz Londona dovodi kući crnogorske i državljane BIH, uključujući 15 crnogorskih srednjoškolaca koji su pohadjali škole u Sjedinjenim Državama kroz FLEX program obrazovne razmjene koji finansira Stejt department.

"Veoma smo zahvalni na podršci koju smo dobili od crnogorskih vlasti koja je, uz uspješnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Velikom Britanijom, olakšala organizaciju putovanja naših građana u vrijeme ove neviđene krize”, rekla je ambasadorka SAD u Crnoj Gori i naglasila da “saradnja u cilju realizacije današnjih bezbjednih letova pokazuje koliko možemo postići kada radimo zajedno".

XS
SM
MD
LG