Linkovi

Koronavirus bez simptoma – opasnost po lekare


Medicinska sestra ispred Infektivne klinike u Beogradu

Procenjuje se da u Srbiji ima između pet i deset puta više onih koji imaju koronavirus a nemaju nikakve simptome, u odnosu na broj potvrđenih slučajeva – koji je dostigao 2447, rečeno je u utorak u Kriznom štabu. Među takvim pacijentima je i većina obolelih medicinskih radnika iz Insitututa za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ - od ukupno 67 obolelih - 61 nije imao nikakav simptom virusa. Direktor te bolnice Milovan Bojić je, prenose mediji, rekao da je virus uneo pacijent bez simptoma koji je potom zarazio medicinske radnike.

Da li u situaciji kada je virus „tiho“ ušao u bolnice u Srbiji potrebno testiranje svih zdravstvenih radnika ili je rešenje u njihovoj boljoj zaštiti?

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je testiranje lekara i medicinskog osoblja radnika prioritet, ali da to ne znači da će biti testirani svi.

Biće testirani oni koje ćemo dobiti na spisku od svake zdravstvene ustanove da treba da se testiraju. Uobičajeno su to kontakti. Nažalost mi sada imamo sve više ulazak virusa u bolnice i to nije neočekivano. Neočekivano je to da su neke kolege i dalje smatraju „nemam ništa, obična kijavica, ništa mi nije“, misleći da je korisno da rade u smislu pomoći. Takvi treba da se udalje s posla i da pomognu i sebi i svima nama“, objasnio je na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Epidemiolog u penziji Zoran Radovanović za Glas Amerike ocenjuje da rešenje jeste u obuhvatnijem testiranju i napominje da je u Srbiji od početka lestvica za to bila visoko postavljena.

„Znači, ne samo oni koji imaju visoku temperaturu i koji su došli iz inostranstva. Ako se neko malo nakašlje, ako se malo požali na temperaturu i to je mogući slučaj, treba mu uzeti u bris i ako je pozitivan izolovati ga, naći njegove kontakte i testirati ih. To je kao grudva snega, sve više se kotrlja i povećava i na taj način postižete veliki obuhvat i mnogo je verovatnije da ćete obuhvatiti sve moguće izvore zaraze“.

Epidemiolog Zoran Radovanović o značaju testiranja na Kovid 19
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

U Srbiji je do sada testirano 9.626 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, od toga 868 medicinskih radnika. Prema poslednjim podacima, njih 160 je pozitivno na Kovid19.

"Ponašati se kao da je svaki pacijent zaražen"

Doktor Predrag Kon kaže da, ako medicinski radnik ima virus bez simptoma i radi sa zaštitnom opremom, postoji samo teoretska mogućnost da nekome prenese infekciju.

Epidemilog Radovanović za Glas Amerike ocenjuje da bi na vrhuncu epidemije svi zdravstveni radnici trebalo da budu maksimalno zaštićeni i da mora postojati pristup kao da je „svaki pacijent zaražen“

Neka iskustva recimo sa Islanda govore da je 50 odsto zaraženih bez ikakvih simptoma, na isto upućuje i iskustvo sa kruzerom „Dijamantska princeza“. Otprilike polovina pozitivnih nije imala nikakve simptome. Zato je važno da u svakoj zdravstvenoj ustanovi, bez obzira na to da li je to korona-bolnica ili nije, mora da se strogo vodi računa, naročito na prijemnom odeljenju gde dolaze građani ambulantno, iz bilo kog razloga, da traže savet, recept, pregled, tu mora da je osoblje kompletno zaštićeno.“

Epidemiolog Zoran Radovanović o zaštiti medicinskog osoblja
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Darija Kisić Tepavčević objašnjava da svi lekari koji rade sa bilo kojim pacijentima imaju određen stepen zaštite, a koliki je – zavisi od njihovog radnog mesta.

Ne bi bilo racionalno, ni potrebno, da svi lekari rade čitav dan u skafanderima kao oni koje rade na infektivnim odeljenjima, koji rade intubacije, aspiracije i sve one procedure sa najvećim stepenom rizika za nastanak infekcije. U zavisnosti od odeljenja do odeljenja, postoji propisano koji stepen nivoa lične zaštitne opreme je potreban. Za najveći broj lekara su upravo maska i rukavice“.

Ona zaključuje da je u bolnicama ili van njih, u situaciji kada ima mnogo potencijalno pozitivnih, ključno smanjiti kontakte.

„Značajnije od najmasovnijih mogućih testiranja svih nas jeste da se svi ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari infekcije. Većina nas se ponaša odgovorno i savesno, ali ni to ne znači ništa ako se desi da budemo u blizini osobe koja se oseća dobro, zdravo, nema hroničnih bolesti, neki su rekli da nikada nisu imali ni prehladu. Mnoge osobe su nesvesno prenele infekciju na svoje najbliže, tako da najispravniji koncept postupanja koji zamenjuje i policijske časove i testiranja jeste da se svi ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije“, kaže Kisić Tepavčević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG