Linkovi

Od koronavirusa obolelo 260 medicinskih radnika, zaraženo skoro celo odeljenje bolnice u Leskovcu


Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine
Medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine

U Srbiji je ukupno 260 medicinskih radnika zaraženo koronavirusom, dok se za neke čekaju nalazi, izjavila je direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović. Ukupno su testirana 2323 zdravstvena radnika.

Jovanović je za TV Prva rekla da će se proširenim obimom testiranja otkriti veći broj zaraženih i da je cilj da se ustanove kontakti i tako preseče lanac infekcije. Ona je istakla da se sada dnevno radi od 1000 do 1500 testova i da će se taj broj povećavati.

Epidemiolozi su ranije nagovestili da nema mogućnosti da se testiraju svi zaposleni u zdravstvu, iako je testiranje medicinskih radnika "prioritet". Takođe ističu i da svi medicinari na svojim radnim mestima imaju adekvatnu zaštitinu opremu.

Zaraženo skoro celo infektivno odeljenje bolnice u Leskovcu

Skoro svi lekari i medicinsko osoblje sa Infektivnog odeljenja leskovačke
bolnice zaraženi su korona virusom, rečeno je na konferenciji lesksovačkog Kriznog štaba.

Na tom odeljenju sada rade samo dva lekara i dve medicinske sestre, prenosi Fonet.

Komandant štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i direktor bolnice Nebojša Dimitrijević tvrde da su zaraženi medicnski radnici imali kompletnu zaštitnu opremu i da su se "verovatno zarazili kada su je skidali da idu u toalet ili da popiju kafu".

Direktor leskovačke bolnice kaže da će infektivno odeljenje biti popunjeno lekarima i specijalizantima koji sada rade u leskovačkoj bolnici, a da će svi oboleli, po preporuci Vlade Srbije, biti prevezeni u Niš.

Epidemiolog Zoran Radovanović o zaštiti medicinskog osoblja
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Do sada je prisustvo Kovida 19 potvrđeno u nekolio zdravstvenih ustanova u Srbiji od kojih neke nisu specijalizovane za lečenje obolelih od koronavirusa poput Instituta za kardiovaskulanre bolesti "Dedinje" gde je zaraženo 67 medicinskih radnika.

U Srbiji je, prema podacima od utorka, od Kovida 19 obolela 2441 osoba, dok je preminulih 61.

XS
SM
MD
LG