Linkovi

"Krajnje vreme da se prekinu kontakti" - u Srbiji 51 osoba umrla, 1.908 obolelo od Kovida 19


ARHIVA - Epruveta sa uzorkom krvi pozitivnim na koronavirus (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
ARHIVA - Epruveta sa uzorkom krvi pozitivnim na koronavirus (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

U Srbiji je broj obolelih od koronavirusa porastao na 1908, pošto je u protekla 24 sata registorvano novih 284 slučaja. Preminulo je još 7 osoba, svi su bili hronični bolesnici. Ukupan broj žrtava je 51, među njima 39 muškaraca i 12 žena.

Na respiratoru je 98 pacijenata, rečeno je na konfereciji za novinare. Ukupno je hospitalizovano 1082 ljudi, 88 na Beogradskom sajmu.

Na osnovu ovih podataka se jasno vidi peta nedelja, nakon jučerašnjih perdaha se opet pojavilo 284 zaraženih i sedmoro umrlih. To govori o ubrzanom prenošenju koje jesmo očekivali, ali nam isto tako daje do znanja da je potrebno da se još čvršće pridržavamo onoga što smo doneli, pogotovo da smanjimo kontakte. Jer drugog izlaza iz ove situacije nemamo“ , rekao je epidemiolog Predrag Kon.

"Krajnje je vreme da prestanemo sa kontaktima i da prestanemo da omgogućavamo virusu da se slobodno prenosi. Sada uočavamo porast onoga što je bilo pre sedam dana. Ako budemo videli da počne da pada, sad za vikend je zatvoreno sve, videćemo za sedam dana. I to znači da te mere daju rezultate", naglasio je Kon i naglasio da je "potrebno da se izgura još nekoliko nedelja, sigurno dve, a da će se posle videti kako se razvija situacija".

Zabrana izlaska 24/7 ozbiljna mera koja se ne može lako doneti

U Srbiji je na snazi zabrana kretanja koja je stupila na snagu u subotu u 13h i trajaće do ponedeljka u 5 ujutru.

Na pitanje da li će stručnjaci preporučiti Vladi 24-časovnu zabranu kretanja, Kon kaže da je reč o previše ozbiljnoj meri da bi tek tako lako mogla da se donese, te da bi svi članovi Kriznog štaba morali da se oko toga usaglase.

"Sada imamo 24-časovni prekid komunikacija, ali ne možemo odmah da vidimo efekte, već za pet do sedam dana. I kratak je period da bi se nešto moglo videti".

Epidemiolog je ponovio da je mera potpune zabrane kretanja najpouzdanija za prekid prenošenja, ali da treba proceniti i kolika je šteta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo rekao da će predložiti uvođenje 24-časovne zabrane kretanja ako stručnjaci to zatraže.

Oboleli medicinski radnici i zaposleni u Ministarstvu prosvete

Epidemiolozi su rekli da je u GAK Narodni front u Beogradu 46 medicinskih radnika pozitivno na Kovid 19, ali da se ne zna kako je došlo do inficiranja.

U Opštoj bolnici u Valjevu je pozitivno 11 zdravstvenih radnika i 180 je u kućnoj izolaciji. U ćuprijskoj bolnici je pozitivno 40 zdravstvenih radnika, a 7 ih je hospitalizovano.

Na odeljenju hematologije bolnice na Bežanijskoj kosi utvrđeno je da je jedan pacijent pozitivan na Kovid 19 i on je izdvojen na posebno odeljenje, rekao je Kon. Utvrđeno je da su tri lekara i tri sestre takođe pozitivni, oni su udaljeni sa posla i njihovi kontakti se prate, rečeno je na konferencijij za novinare.

Troje zvaničnika Minstarstva prosvete zaražena su koronavirusoom, potvrio je ministar Mladen Šarčević za portal nova.rs

Prema rečima minsitra, oboleo je posebni savetnik Aleksandar Pajić koji je zbrinut u bolnici „Dragiša Mišović“ i još nižih službenika koji imaju lakše simptome.

Kijanje i virusi
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00


U protekla 24 sata je testirano 959 osoba, što je do sada najveći broj testiranih u Srbiji. Od početka epidemije je testirano ukupno 7360 osoba.

Epidemiolozi su kazali da se i dalje testiraju samo oni sa simptomima, a da bi za masovnije testiranje bila potrebne bolje materijalne i kadrovske mogućnoti.

Predrag Kon je objasnio da će u Beogradu ustanove primarne zdravstvene zaštite preuzeti težište borbe protiv širenja Kovida19, s obzirom na to da će oni sa lakšom slikom biti testirani u takozvanim Kovid ambulantama u domovima zdravlja.


XS
SM
MD
LG