Linkovi

Počela vakcinacija u Crnoj Gori


Vakcinacija u Risnu, u Crnoj Gori ( Foto: PR Centar, rtcg.me)
Vakcinacija u Risnu, u Crnoj Gori ( Foto: PR Centar, rtcg.me)
U Crnoj Gori je u subotu počela vakcinacija protiv koronavirusa, a prva osoba koja je primila vakcinu ruskog proizvođača Sputnjik V je 66-godišnji korisnik Doma starih u Risnu, saopštili su zvaničnici u subotu.
“Počelo je… Najbitnija faza u borbi protiv epidemije kreće”, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje, Dragan Laušević, rekao je da vakcinacija u Crnoj Gori teče u skladu sa planom, programom i Strategijom imunizacije, gdje su u prvom krugu predviđene najranjivije grupe - osobe koje su smještene u domovima za stare, štićenici i njihovo osoblje.

„Nadamo se da ćemo uspjeti sa tim da pokrijemo sve one koji su zainteresovani da prime ovu vakcinu i dobar dio zdravstvenih radnika koji rade na prvoj liniji – one koji su u kovid ambulantama, u crvenim zonama u bolnicima, kao i epidemiološke službe“, istakao je Laušević, prenosi RTCG.

Laušević je rekao da će, kada stignu ostale isporuke vakcina, krenuti uobičajeni postupak vakcinacije, a građani će biti informisani kako da se prijave, gdje da dolaze i u kom vremenskom terminu.

“Nadamo se da ćemo to organizovati na način da se bez ikakvih gužvi obezbijedi vakcinacija“, rekao je Laušević, pojašnjavajući da se druga doza vakcina prima nakon 21 dan.

Jedan od ljekara u Domu starih u Risnu, Nikola Popović, koji je takođe među prvima koji su primili vakcinu, rekao je da su “srećni i ponosni što je vakcinacija u Crnoj Gori započela u toj ustanovi”.

„Danas će biti vakcinisano 79 korisnika i zaposlenih u našoj ustanovi i mislimo da je ovo početak uspješne borbe sa ovim virusom i da ćemo konačno izaći iz karantinske situacije u kojoj smo skoro godinu", rekao je.

On je poručio da je "vakcina, osim mjera maske, ruka distanca, jedina šansa da pobijedimo koronu“, rekao je Popović, prenosi RTCG.

Prvi vakcinisani građanin Crne Gore, Vladimir Žderić, koji već četiri godine boravi u Domu starih, rekao je da “građani bi trebalo da se plaše vakcine jer je to šansa da se iskorijeni virus.

„Sad sam istorijska ličnost, dobar je osjećaj, nisam imao dilemu kad je u pitanju vakcinacija. Dosta mi znači što sam primio vakcinu, pogotovo ako to pomogne i drugima”, rekao je Žderić.

U Crnoj Gori, jednoj od koronavirusom najpogođenijih zemalja Evrope, od početka epidemije inficirano je 71.593 osobe, od kojih je preminulo 939.

Vlasti su najavile da će, osim vakcine Sputnik V, crnogorskim građanima biti dostupne I kineska Sinofarm vakcina, kao i vakcina američkog proizvođača Fajzer.

XS
SM
MD
LG