Linkovi

Crna Gora: 35 novih slučajeva, epidemiolozi upozoravaju na rizik masovnih skupova


Doktor Senad Begić
Doktor Senad Begić

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je u ponedjeljak da su njegove laboratorije od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 422 uzorka na koronavirus, od kojih su 35 bili pozitivni.

“Od poslednjeg presjeka nije bilo prijavljenih smrtnih ishoda kod pacijenata inficiranih sa SARS-CoV-2”, saopštili su iz Instituta, navodeći da je od početka juna umrlo 75 osoba, a od početka epidemije u martu 85 pacijenata.

Prema navodima epidemiologa, u istom periodu prijavljen je oporavak kod 64 pacijenta, pa danas 874 osobe aktivno zaražene koronavirusom.

Nakon sinoćnjih auto-litija u Podgorici, zvaničnici zdravstva u Crnoj Gori saopštili su da svako okupljanje predstavlja epidemiološki rizik, upozoravajući da korona nikada nije bila prisutnija u regionu.

"Svako masovno okupljanje u svakom trenutku je epidemiološki rizik. Mi nemamo ingerencije niti da dozvoljavamo, niti da zabranjujemo okupljanja”, rekao je novinarima Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje.

On je upitao gdje je nestao strah od koronavirusa, upozoravajući da virus nije nestao, već da je “nikad prisutniji u cijelom regionu i to ne smijemo da zaboravimo”.

Begić je rekao da pitanja okupljanja održanih proteklih dana “širom Crne Gore” nisu za Institut, podsjećajući ta institucija nema ingerencija da dozvoljava ili zabranjuje okupljanja, već samo da propiše mjere.

XS
SM
MD
LG