Linkovi

Novih 78 slučajeva, zvaničnici ne isključuju zatvaranje Podgorice


Podgorica, Crna Gora (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic/arhiva)
Podgorica, Crna Gora (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic/arhiva)

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 375 uzorka na novi koronavirus, među kojima su 78 rezultata bila pozitivna, od čega je njih 48 iz glavnog grada Podgorice, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) u srijedu.

"Ukupan broj potvrđenih smrti od početka juna mjeseca od kovid 19 je 16. Oporavak je potvrđen kod još 9 slučajeva, čime je ukupan broj oporavljenih povećan na 42”, saopštio je Institut za javno zdravlje.

IJZ navodi da je, uzimajući u obzir preminule i oporavljene, broj aktivno oboljelih Kovid 19 slučajeva u Crnoj Gori trenutno 1522.

“Većina novooboljelih su kontakti prethodno registrovanih slučajeva", saopšteno je iz IJZ.

Prema navodima tog instituta, ukupan je sprovedeno 27,742 PCR testova, uključujući i analize 2,000 uzoraka urađene u Njemačkoj.

Od 16. marta, kada je registrovan prvi slučaj zaraze u Crnoj Gori, preminulo je ukupno 25 osoba pozitivnih na koronavirus.

Vuković: Nije daleko dan kada ćemo morati da zatvorimo Podgoricu

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković apelovao je u srijedu na građane, posredstvom video poruke, da je poštovanje mjera obaveza svih kako bi se suzbilo širenje virusa, ali i spriječilo uvođenje restriktivnih mjera kao što su zatvaranje Podgorice, ograničenje kretanja i zaustavljanje privrednih aktivnosti.

„Mi na današnji dan imamo 553 aktivna slučaja zaraze koronavirusom u Podgorici. To je brojka koja je zastrašujuća, nad kojom svi moramo da se zamislimo i to je brojka koja mora predstavljati alarm“, rekao je gradonačelnik Vuković i podsjetio da smo svi bili ponosni kada smo mogli da kažemo da živimo u jedinoj korona-fri zemlji u Evropi.

Vuković je rekao da “ukoliko se ovakav trend nastavi, nije daleko dan kada ćemo morati da zatvorimo Podgoricu i da se vratimo na onaj režim od prije par mjeseci, a mislim da niko od nas to ne želi“.

XS
SM
MD
LG