Linkovi

Dvije žrtve, 59 novih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori


Podgorica, Crna Gora, arhivski snimak (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)
Podgorica, Crna Gora, arhivski snimak (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)

Zvaničnici crnogorskog zdravstva saopštili su da su laboratorije Instituta za javno zdravlje u posljednja 24 časa registrovale 59 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu analize 565 testiranih uzoraka.

Institut za javno zdravlje saopštio je da je 30 novootkrivenih slučajeva koronavirusa iz Podgorice, a potvrđeno je i pet novih slučajeva u Beranama, po četiri u Budvi i Nikšiću, po tri na Cetinju, u Pljevljima, Tivtu i Ulcinju, dva u Herceg Novom i po jedan u Gusinju i Danilovgradu.

“Među pozitivnima bio je i uzorak osobe koja je tokom jučerašnjeg dana preminula i kod koje se sumnjalo da je smrtni ishod nastao kao posljedica novog koronavirusa. Takođe, prijavljena je smrt još jedne osobe koja je liječena u Opštoj bolnici Berane”, rekli su u tom institutu, navodeći da su preminule osobe iz Gusinja i Rožaja.

Prema navodima zvaničnika IJZ, “ukupan broj potvrđenih smrti od početka juna mjeseca od Kovid-19 iznosi deset”.

U međuvremenu, Vlada je na Tviteru objavila da se kršenje samoizolacije kažnjava novčano ili zatvorom do jedne godine, podsjećajući da je u pitanju krivično djelo.

“Ko kršenjem samoizolacije teško naruši nečije zdravlje prijeti mu kazna od jedne do osam godina zatvora, a ko uzrokuje nečiju smrt suočiće se sa zatvorsko kaznom od dvije do dvanaest godina", navodi u saopštenju Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.

Od početka juna, kada je nakon više nedjelja registrovan prvi slučaj koronavirusa, ukupan broj registrovanih slučajeva je 695, uz deset smrtnih ishoda, a broj trenutno aktivnih slučajeva je 680.

Od početka epidemije u martu, u Crnoj Gori je registrovano 1019 slučajeva koronavirusa, od kojih je 19 završeno smrtnim ishodom.

XS
SM
MD
LG