Linkovi

Izliječen prvi pacijent, ukupno 174 slučajeva Kovida u Crnoj Gori


Konferencija za novinare Instituta za javno zdravlje Crne Gore (Foto: PR Centar, rtcg.me)
Konferencija za novinare Instituta za javno zdravlje Crne Gore (Foto: PR Centar, rtcg.me)

Zvaničnici crnogorskog zdravstva saopštili su u petak da je izliječen i otpušten iz bolnice prvi pacijent koji je bio zaražen koronavirusom, dok su najnovija testiranja pokazala novih 30 osoba pozitivnih na Kovid 19 a broj zaraženih porastao na 174.

"Danas smo otpustili prvog pacijenta koji je bio zaražen koronavirusom i koji je izliječen, što je veliki uspjeh ljekarskog tima i Kliničkog centra, zbog toga što je taj pacijent u jednom trenutku bio i životno ugrožen i čak kandidat za respirator", istakao je Eraković.

Eraković je istakao da su ljekari “savremenim protokolom liječenja i tretmana dobili… rezultat kakav svi najviše volimo da dobijemo i taj pacijent je danas otpušten iz KCCG.

"Želim mu dobro zdravlje, brz oporavak i rahabilitaciju...", rekao je Eraković na konferenciji za novinare.

On je rekao da je ovom trenutku se na liječenju u Kliničkom centru nalazi 21 pacijent pozitivna na koronavirus, od čega 16 pacijenata stabilnog stanja na Infentivnoj klinici i pet pacijenata na intenzivnoj jedinici Interne klinike, od kojih su dva na respiratoru i životno ugroženi.

Lokalni mediji prenijeli su da je u pitanju bivši sportista iz Bara rođen 1974, koji je objavio da je izliječen od koronavirusa i da je pušten iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

"Poslije 20 dana velike borbe pobijedio sam korona virus i presrećan sam zbog toga. Nije bilo lako, bila je jako teška situacija, ali sada je sve u redu. Svima koji su oboljeli želim puno zdravlja, da budu hrabri i da pobijede ovo kao što sam ja", poručio je on u videu koji je KCCG dostavio medijima.

On je rekao je da je jako ponosan što nije nikoga zarazio, kao i što porodicu, prijatelje i kolege nije doveo u opasnost, zahvaljujući se ljekarima koji su ga vratili u život.

"Želim da se zahvalim svima u Kliničkim centru koji su me vratili u život, na Infektivnoj klinici rade u dosta teškim uslovima, ali se bore”, rekao je, zahvaljujući “doktorima i sestrama koje su ga pazile”.

Prvi izliječeni pacijent od koronavirusa u Crnoj Gori je zamolio građane da sjede kod kuće, navodeći da bih dao sve da je posljednih 20 dana mogao da bude kući a ne u bolnici.

XS
SM
MD
LG