Linkovi

Crna Gora: Novi slučajevi, ukupno 120 zaraženih koronavirusom


Montenegro, Podgorica, A taxi driver wears a protective mask and gloves after government ban all public transport due first two registred cases of coronavirus

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša saopštio je u srijedu da je najnovije testiranje sprovedeno nad 86 osoba pokazalo da je još jedanaest njih pozitivno na koronavirus, pa je ukupan broj zaraženih u zemlji dostigao 120, uz dva smrtna slučaja.

“Ono na što smo upozoravali, da će doći do lokalne transmisije ovog virusa, sad se dešava”, rekao je Mugoša na konferenciji za medije i ponovo pozvao gradjane da poštuju izrečene mjere protiv širenja koronavirusa u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko je zvanično registrovano smrtnih slučajeva u Crnoj Gori od koronavirusa, Mugoša je rekao da su zabilježena dva smrtna slučaja, obzirom da se svi smrtni slučajevi osoba, pozitivnih na koronavirus smatraju žrtvama Kovid 19, bez obzira na stanje i težinu hronične bolesti.

“Mi imamo dva slučaja smrti, bez obzira na stanje i težinu bolesti...u slučajevima kad se otkrije infekcija koronavirusom, a ta osoba umre, smatra se da je posljedica koronavirus”, rekao je Mugoša.

Šefica Operativnog tima Nacionalog koordinacionog tijela za sprječavanje širenja zaraznih bolesti, Vesna Miranović, rekla je da se trenutno na respiratoru nalazi osoba koja je 1967. godište, i poručila gradjanima da ne dozvole da ih statistika čini hrabrijim, jer od Kovid 19 obolijevaju i djeca i osobe koje “nemaju komorbiditet, a ne spadaju u starosne grupe koje opisuje statistika”.

“Moramo biti obazrivi, moramo se čuvati”, rekla je Miranović.

Mugoša je rekao da je medju oboljelima od koronavirusa i četrnaest osoba mlađih od 19 godina, od čega dvije osobe mladje od devet godina i dvanaest osoba uzrasta između devet i 19 godina, te da su one “za sada dobrog zdravstvenog stanja”.

Prema navodima zvaničnika, u karantinima se nalazi 1096 osoba, dok se više od 6000 nalazi pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG