Linkovi

Crna Gora: Još 556 oboljelih i pet preminulih, zabranjeno napuštanje kuća nakon 19h


Ilustracija: Testiranje na koronavirus (Foto: AP Photo/Taimy Alvarez)
Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori saopštile su u ponedjeljak da su laboratorije u zemlji registrovale 556 novih slučajeva infekcije koronavirusom, dok je u posljednja 24 časa prijavljen smrtni ishod kod pet pacijenata, od kojih je najmlađi imao 41 godinu.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od posljednjeg presjeka završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1.593 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrovana 556 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

intervju

IJZ navodi da je od presjeka u nedjelju toj ustanovi prijavljeno pet smrtnih ishoda povezanih sa Kovidom 19 i to kod pacijenata iz Rožaja, Podgorice, Kotora, Herceg Novog i Budve, od kojih je najstariji imao 82, a najmlađi 41 godinu.

“Ukupan broj preminulih povezanih sa Kovid 19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 435, a od početka godine 444”, navodi IJZ.

Prema saopštenju Instituta, do 17:00 časova prijavljen je oporavak kod 540 pacijenata, a trenutno je u zemlji 11.143 aktivna slučaja, mada zdravstvene vlasti smatraju da je taj broj realno manji zbog kašnjenja zdravstvenog sistema u registraciji oporavljenih.

“Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom iznosi 31.618", navodi se u saopštenju.

NKT: Zabrana kretanja od 19 do 5h, ugostitelji zatvaraju u 18h

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti saopštilo je da je, na predlog Instituta za javno zdravlje, odlučilo da dodatno pooštri mjere za suzbijanje virusa, navodeći da će ugostiteljski objekti raditi, umjesto od 7 do 20 sati, od srijede raditi dva sata kraće.

Takođe, NKT je odlučilo da dodatno pooštri primjenu mjere zabrane napuštanja objekta stanovanja, a građanima će, umjesto od 21 do 5 sati, biti zabranjeno da napuštaju kuće od 19 do 5 sati ujutru.

“Sagledavajući epidemiološku situaciju sa jedne strane i ekonomsku sa druge, i ovog puta donijelo dobro odmjerene mjere sa ciljem da one u najmanjem mogućem obimu pogode građane, privredu i preduzetnike, a da daju očekivani rezultat”, navodi NKT, koje je pozvalo građane “da u potpunosti poštuju sve mjere, jer je to jedini način suzbijanja širenja koronavirusa”.

Šef kriznog medicinskog štaba, Nermin Abdić, rekao je novinarima da je u crnogorskim Kovid bolnicama 70 pacijenata životno ugroženo, od čega 42 u Kliničkom centru Crne Gore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG