Linkovi

Crna Gora: Registrovana četiri novooboljela od koronavirusa, nošenje maski ponovo obavezno


Epidemiološka istraživanja i identifikacija kontakata su u toku, a u zemlji je trenutno aktivno trinaest slučajeva Kovida 19, saopštio je Institut za javno zdravlje (Foto: Reuters)
Epidemiološka istraživanja i identifikacija kontakata su u toku, a u zemlji je trenutno aktivno trinaest slučajeva Kovida 19, saopštio je Institut za javno zdravlje (Foto: Reuters)

Laboratorije Instituta za javno zdravlje u četvrtak su analizirale 142 uzoraka od kojih je 4 bilo pozitivno na novi koronavirus, nakon što je u sredu uveče. registrovano sedam novih slučajeva.

Novooboljeli su iz Budve, Berana i Podgorice, saopšio je Institut.

"Dva novooboljela su kontakti ranije potvrđenih slučajeva dok se kod dva novooboljela trenutno traga za izvorom infekcije", rekli su u Institutu i dodali da su dva novooboljela slučaja iz Podgorice i po jedan iz Budve i Berana.

Epidemiološka istraživanja i identifikacija kontakata su u toku, a u zemlji je trenutno aktivno trinaest slučajeva Kovida 19, kažu u toj instituciji.

"Epidemiološkim istraživanjem je utvrđeno da je 9 od 13 aktivnih slučajeva importovano ili direktno povezano sa importacijom dok kod četiri slučaja izvor obolijevanja nije poznat i trenutno je predmet epidemiološkog istraživanja" , kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, Institut imajući u vidu broj kontakata svih do sada indentifikovanih slučajeva, njihovo kretanje i trenutni status implementacije preventivnih mjera, predložio ponovno uvođenje određenih preventivnih javnozdravstvenih mjera sa ciljem spriječavanja daljeg širenja infekcije i to prije svega obaveze nošenja zaštitne maske u zatvorenim javnim prostorima.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je da se privremeno promijeni režim ulaska putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine, pa će za osobe koje dolaze iz ove zemlje biti obavezan i negativan PCR test na Kovid akreditovane laboratorije, ne stariji od 48 sati.

“Analizirajući epidemiološku situaciju na sjednici je ukazano da je većina aktivnih slučajeva koronavirusa importovana u Crnu Goru iz Srbije tako što su neodgovorni pojedinci ušli preko Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju NKT.

U Crnoj Gori je do sada registrovano 337 slučajeva koronavirusa, od kojih je devet pacijenata preminulo.

XS
SM
MD
LG