Linkovi

Kon kaže da će mere protiv virusa opet biti obavezne ako bude potrebno


Epidemiolog Predrag Kon
Epidemiolog Predrag Kon

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon napisao je na svom Fejsbuk profilu da mere protiv koronavirusa i dalje postoje na nivou preporuka, a da će ako bude potrebe biti opet obavezne i bez vanrednog stanja.

"Nepoštovanje preporuka za održavanje distance i korišćenje zaštitne opreme radi zaštite izaziva šok kod onih koji su govorili o "nerazumnim" restrikcijama, ali po mom utisku i kod svih koji se osećaju ugroženo i prepušteno sebi. Da li smo društvo koje razume samo zabrane, zakonsku obaveznost i kazne koje proističu iz nepoštovanja ovih obaveza? Smatram da mnogo može da se uradi u ovom periodu korona krize na povećanju svesti u Srbiji da je u svakoj pandemiji vrlo bitno shvatiti da je to UVEK rat protiv biološkog agensa", napisao je Kon na Fejsbuku u komentaru povodom aktuelne epidemiološke situacije.

Status Predraga Kona na Fejsbuku
Status Predraga Kona na Fejsbuku

Član Kriznog štaba je konstatovao da se epidemija Kovida 19 politizovala od strane onih koji su protiv vakcina i da ga to ne čudi, ali da je začuđen stepenom nepoverenja društva prema sopstvenoj preventivnoj medicini.

U Srbiji je registrovano još 76 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, a jedna osoba je preminula u proteklom danu. Ukupno je umrlo 253 ljudi, a obolelo ih je 12.215. Na sajtu covid19.rs i dalje nema broja izlečenih.

"Lakša klinička slika ukazuje na drugačiji karatker epidemije"

Dve trećine novozaraženih koronavirusom u Srbiji proteklih nedelja pokazuje lakšu kliničku sliku, što je jedan od parametara koji ukazuju na drugačiji karakter epidemije, rekla je direktorka Instituta Batut Verica Jovanović.

Ona je za RTS ocenila da izostanak simptoma ukazuje na slabljenje virusa, ali da građani ne smeju da zaborave da je virus i dalje prisutan i da zato treba da primenjuju preventivne mere.

Komentarišući broj novoobolelih od petka, Jovanović je rekla da taj broj "zahteva pažnju", ali da je u početku epidemije toliko novoobolelih bilo alarmantno jer su brzo razvijali tešku kliničku sliku završavali na respiratorima. Prema aktuelnim podacima, na respiratoru je trenutno 15 pacijenata.

Direktorka Batuta je napomenula da je dve trećine novozaraženih u Beogradu, ali da nije reč o novom žarištu.

Istakla je da je većina novih slučajeva potekla sa slavlja ili izlazaka, a podsetila je da su počeli da rade i fakulteti - pa je zaraženo više mladih nego ranije.

U Srbiji su dozvoljena masovna okupljanja sa neograničenim brojem ljudi u otvorenom i zatvorenom prostoru, kao i posete gerontološkim centrima.

Pre nekoliko dana je u Beogradu Partizana odigrana i utakmica između Partizana i Crvene Zvezde koju je agencija AFP nazvala "najvećim skupom nakon ukidanja restrikcija u Evropi".

Procenjuje se da je na derbiju bilo više od 15 hiljada ljudi, a da se mere predostrožnosti - poput nošenja maski i držanja distance - nisu poštovale.

XS
SM
MD
LG