Linkovi

Dozvoljene posete gerontološkim centrima u Srbiji


Penzioneri
Penzioneri

U Srbiji u protekla 24 sata nema preminulih od koronavirusa, a registrovano je novih 69 slučajeva zaraze. Ukupno je obolelo 11.965 osoba, 15 pacijenata je na respiratoru, a ima i 447 "aktivnih slučajeva".

Na sajtu covid19.rs više nema podataka o broju izlečenih.

Posete domovima za stare i gerontološkim centrima u Srbiji, koje su bile zabranjene tokom pandemije koronavirusa, biće dozvoljene od utorka 9. juna u skladu sa odlukom Kriznog štaba i mišljenjem epidemiologa, saopšteno je iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Posete korisnicima, prema instrukciji ministra, moraju biti unapred zakazane, a dozvoljene su radnim danima od 10 do 18 sati u dvorištu ustanove, u povoljnim vremenskm uslovima - bez kiše i vetra i minimalnom temperaturom od 18 stepeni Celzijusa.

Posete mogu trajati najduže 15 minuta, maksimalno dva puta nedeljno, a jednog korisnika mogu posetiti najviše dve osobe u isto vreme, navodi se u saopštenju.

Onima koji posećuju svoje porodice na ulazu u dvorište meriće se temperatura, dezinfikovati ruke i obuća, a obavezno je nošenje maski i držanje distance od dva metra.

Zaposleni u staračkim domovima moraju biti prisutni tokom posete u cilju sprečavanja direktnog kontakta - grljenja korisnika i posetioca.

Kon: Novi talas epidemije na jesen sve izvesniji

Epidemiološka situacija nije jednaka na celoj teritoriji Srbije i postoje mesta gde je nesigurna poput Novog Pazara i Tutina, gde su se nova žarišta pojavila posle Bajrama, rekao je za RTS epidemilog Predrag Kon. On ocenjuje da je u većini zemlje situacija stabilna, ali da je virus i dalje u cirkulaciji.

"Virus je i dalje prisutan, tako da ne možemo da kažemo da je potpuno povoljna situacija", rekao je Kon.

On je rekao da ima pojedinčanih slučajeva zaraze za koje uvek postoji opasnost da postanu nova žarišta i da se zato istražuju kontakti i izoluju oboleli.

Naglasio je da se tokom leta zbog temperature i UV zračenja očekuje smanjena mogućnost zaražavanja, ali i da je novi talas na jesen sve izvesniji.

"To praktično postaje vrlo moguće jer se virus i dalje širi na južnoj hemisferi i pokazuje visok potencijaln prenosa...Verovatnoća da se vrati na jesen je velika".

Kon je rekao da je jako važno da stariji i hronični bolesnici sami sebe zaštite u ovom periodu i nose maske, kao i da je snažna preporuka svima da maske nose u prevozu ili zatvorenom prostoru.

XS
SM
MD
LG