Linkovi

Zatvaraju se kafići u Podgorici i još pet gradova, broj zaraženih prešao 70 hiljada


Arhicva: Jedan od podgoričkih kafića (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Arhicva: Jedan od podgoričkih kafića (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori pooštrile su u srijedu mjere za suzbijanje koronavirusa, zbog dramatične epidemiološke situacije, a nove restrikcije odnose se na ugostiteljske objekte u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru, koji bi u naredne dvije nedjelje trebalo da budu zatvoreni.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Borko Bajić, saopštio je novinarima da se zabrana rada odnosi na restorane, kafane, kafeterije, hotelske restorane, osim za goste koji su smješteni u hotelu, koji rade u periodu od sedam do 18 sati.

„Dozvoljeno da se vrši priprema izdavanja hrane po porudžbi, ali bez zadržavanja i konzumacije ispred objekata koji posluju hranom, uključujući ketering, u periodu od sedam do 22 sata“, rekao je Bajić i dodao da su ranije takve mjere uvedene u Tivtu i Budvi. “Nadamo se da ćemo poslije ovih mjera u pomenutim gradovima imati bolju epidemiološku sliku”

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić rekao je da će IJZ pratiti efekat novih mjera, kao i da je svjestan da ugostitelji neće biti zadovoljni novim mjerama, ali da “ni građani nijesu zadovoljni trenutnim epidemiološkim stanjem”.

“Ovo je možda samo početak nekih restriktivnijih mjera i prema nekim drugim granama privrede”, najavio je Galić. “Svjesni smo da do ljeta nećemo moći da eliminišemo uzročnika i epidemiju”.

On je ocijenio da primarni uzročnik povećanog broja slučajeva obolijevanja od Kovida 19 nisu otvorene granice, već nepoštovanje mjera, navodeći da je u posljednjoj sedmici zabiljezen porast broja novooboljelih ali i testiranih, kao i da je procenat inficiranih među testiranima od 20 do 30 posto.

“Kao što vidimo, nivo obolijevanja je u porastu”, kazao je Galić i dodao da je u posljednjoj sedmici prosječan broj oboljelih je 528, a sedmicu prije je bio 510, najavljujući nove restrikcije u susret turističkoj sezoni.

Od početka epidemije u zemlji oboljelo je 70.174 osobe, od kojih je preminulo 916.

XS
SM
MD
LG