Linkovi

Preminula dva pacijenta pozitivna na koronavirus, dodatno pooštrene mjere


Dva pacijenta pozitivna na Kovid 19 preminula su u utorak u Opštoj bolnici u sjevernom crnogorskom gradu Berane, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije porastao na 16, saopšteno je iz te bolnice, prenose lokalni mediji.

Direktor beranske Opšte bolnice Budimir Dabetić potvrdio je smrtni ishod kod dva zaražena pacijenta u toj bolnici, navodeći da su pored koronavirusa, oboje imali propratna oboljenja.

"Žena je bolovala od šećerne bolesti, visokog pritiska i srčanih oboljenja. Muškarac iz Berana je imao srčane tegobe i visok pritisak. On je bio priključen na respirator", rekao je Dabetić za TVCG.

Prema navodima beranske bolnice, u toj ustanovi, u kojoj se liječi 26 pacijenata, dvije osobe sa koronavirusom su vitalno ugrožene.

Ukupan je registrovano 517 slučajeva u Crnoj Gori od početka juna i povratka epidemije nakon nekoliko nedjelja, jod čega je sedam preminulih.

Od početka epidemije u Crnoj Gori je od koronavirusa oboljela 841 osoba, od kojih je šesnaest preminulo.

Zbog naglog rasta broja slučajeva, zdravstvene vlasti su ponovo uvele dio mjera protiv širenja koronavirusa, uključujući i zatvaranje vrtića i ograničenje rada ugostiteljskih objekata i obustavljanje njihovog rada u sjevernim opštinama gdje je najteža epidemiološka situacija.

Pored toga, uvedena je i obavezna mjera karantina za putnike koji dolaze iz Srbije, zbog velikog broja aktivnih slučajeva u oblastima uz granicu sa Crnom Gorom.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 445 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 66 rezultata bilo pozitivno, saopšteno je iz Instituta za zarazne bolesti.

Radi se o 39 pacijenata iz Podgorice, osam iz Rožaja, četiri iz Berana, po tri iz Tivta, Budve, Cetinja i Gusinja, te po jedan iz Kotora i Pljevalja, navode u tom institutu.

“Dvadeset novooboljelih su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva”, piše u saopštenju.

Proglašena epidemija u pet opština na sjeveru zemlje

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je da pooštri privremene epidemijske mjere na cijeloj teritoriji države a posebno u sjevernom regionu, dajući saglasnost Ministarstvu zdravlja da proglasi epidemiju u sjevernim opštinama Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusinje.

Kao razloge za uvodjenje novih mjera i proglašenje epidemije na sjeveru, NKT navodi stalni porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije na teritoriji cijele zemlje, sa posebno ugroženim Sjevernom i Centralnom regionom, kao i činjenicu da veliki broj novooboljelih ne zna izvor infekcije, što ukazuje na lokalnu transmisiju virusa.

Pored toga, na cijeloj teritoriji zemlje zabranjuju se muzički koncerti, a rad ugostiteljskih objekata u Podgorici i još devet opština ograničava do 22 sata, osim u južnim opštinama, gdje će raditi do ponoći.

Nakon jučerašnje odluke o zatvaranju predškolskih ustanova, tokom važenja ove mjere roditelji djece predškolskog uzrasta imaće pravo na plaćeno odsustvo, osim u djelatnostima neophodnim za vrijeme trajanja mjera.

XS
SM
MD
LG