Linkovi

Crna Gora: Trinaesta žrtva koronavirusa, 47 novih slučajeva


Zgrada Instituta za javno zdravlje Crne Gore (Foto: RTCG)
Zgrada Instituta za javno zdravlje Crne Gore (Foto: RTCG)

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) saopštio je u petak da je preminuo još jedan pacijent pozitivan na koronavorus, dok su njegove laboratorije u poslednja 24 časa završile analizu 475 uzoraka, među kojima je 47 rezultata bilo pozitivno.

“Radi se o pacijentima iz Rožaja (17), Podgorice (16), Tivta (5), Danilovgrada (2), Budve, Petnjice, Andrijevice, Bara, Herceg Novog, Cetinja i Nikšića po jedan”, naveli su iz te institucije.

Prema navodima saopštenja, od 47 novootkrivenih, 28 su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva, dok se kod 17 oboljelih traga za izvorom infekcije.

"Prijavljen je i jedan smrtni ishod kod pacijenta rođenog 1953 godine iz Rožaja. Ovo je trinaesti smrtni slučaj od početka obolijevanja od novog koronavirusa”, saopštili su iz IJZCG.

U toj instituciji navode da je od početka juna ukupan broj registrovanih slučajeva koronavirusa 339, uz četiri smrtna ishoda, a broj aktivnih slučajeva je 335.

Šef Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović saopštio je da zdravstveni sistem drži situaciju “pod kontrolom”, ali I pozvao građane na poštovanje propisanih mjera protiv širenja virusa, kao što su pranje ruku i fizička distanca.

"Zaboravite svadbe, slavlja, vjerska i politička okupljanja”, poručio je Lazović, i dodao da Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti “može veoma lako da donese odluku, kao i prvi put, da napravimo kavez, ali opet nas čeka okruženje, otvaranje granica i importacija...”.

Najveći broj oboljelih zabilježen je u Rožajama i Podgorici, a zatim slijede Berane, Bijelo Polje, Budva, Gusinje, Bar i Pljevlja.

Od početka epidemije u Crnoj Gori je od koronavirusa oboljelo 663 osobe, od kojih je trinaest preminulo.

XS
SM
MD
LG