Linkovi

Crna Gora: 28 novooboljelih, 249 aktivnih slučajeva


Podgorica, Crna Gora (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic, arhiva)
Podgorica, Crna Gora (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic, arhiva)

Zvaničnici zdravstva u Crnoj Gori saopštili su da su laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) u poslednja 24 časa završile analizu 190 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 28 rezultata bilo pozitivno.

Među novooboljelima od Kovida 19 dvanaest je iz Gusinja, deset iz Podgorice, četiri iz Bara i po jedan sa Cetinja i iz Bijelog Polja, rekli su u IJZ.

“Od 28 novootkrivenih, 18 su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva dok se kod 10 oboljelih traga za izvorom infekcije a testirani su zbog postojanja simptoma”, navode u toj instituciji.

Zvaničnici su apelovali na građane da se pridržavaju mjera protiv širenja koronavirusa, a iz Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore pozvali su pacijente da bez prijeke potrebe ne dolaze na preglede u Urgentni centar.

"To je veliki rizik, ne samo za zaposlene već i za sve pacijente koji se obrate za pomoć u Urgentni centar”, naveo je direktor Urgentnog centra KCCG, Nermin Abdić, i dodao da se u toj organizacionoj jedinici KCCG dnevno pregleda između 220 i 250 pacijenata.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore, Jevto Eraković, rekao je na konferenciji za medije Nacionalnog koordonacionog tijela za zarazne bolesti da se na liječenju u bolnicama u Podgorici, Baru i Beranama nalazi 39 pacijenata, od kojih je četvoro životno ugroženo.

Od početka epidemije u martu, u Crnoj Gori je zabilježeno 576 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih je ukupno dvanaest preminulo.

XS
SM
MD
LG