Linkovi

CG: 40 novih slučajeva koronavirusa, broj oboljelih 292


Podgorica, Crna Gora (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic/arhiva)
Podgorica, Crna Gora (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic/arhiva)

Institut za javno zdravlje (IJZ) registrovao je 40 novih slučajeva korona virusa, čime je broj zaraženih u Crnoj Gori porastao na 292, saopšteno je u četvrtak iz te institucije.

"Laboratorije Instituta za javno zdravlje su u poslednja 24 časa završile analizu 444 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 40 rezultata bilo pozitivno. Radi se o pacijentima iz Podgorice (19), Berana (9), Pljevalja (4), Rožaja (2), Bijelog Polja (3), Budve (1), Tivta (1) i Gusinja (1)", navodi IJZ.

IJZ navodi da su od 40 novootkrivenih, 21 kontakti prethodno potvrđenih slučajeva, dva slučaja su importovana, dok se kod 17 oboljelih traga za izvorom infekcije.

Ukupan broj registrovanih slučajeva od početka juna je 292, tri su smrtna ishoda a broj aktivnih slučajeva 289, od kojih je 38 na bolničkom liječenju.

Od početka epidemije u martu registrovano je 616 slučajeva infekcije Kovidom 19, od kojih dvanaest sa smrtnim ishodom.

Rigorozne novčane kazne za prekršioce mjera NKT-a

Crnogorske zdravstvene vlasti saopštile su u četvrtak da će od večeras rigorozno kažnjavati prekršioce naredbi protiv širenja koronavirusa koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT).

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji stupa na snagu večeras, kazne za kršenje naredbi NKT-a kretaće se od 2,000 do 20,000 eura za pravna lica, a za odgovorno lice u njima od 500 do 2,000 eura.

Predvidjeni iznos kazne za fizička lica koja prekrše mjere je od 100 do 2,000 eura, saopštili su iz NKT.

Zbog rasta broja slučajeva Kovida 19, u opštinama Gusinje i Berane mjere su pooštrene zabranom okupljanja u zatvorenom i na otvorenom javnom prostoru, kao i zatvaranjem vrtića i zabranom prevoza više od dvije osobe u putničkom automobilu.

Stanovnicima Gusinja dodatno je zabranjen izlazak iz kuće od 18 do 5 sati, kao i javni i putnički saobraćaj iz i prema toj opštini, osim za hitne slučajeve i redovne radne aktivnosti.

XS
SM
MD
LG