Linkovi

Crna Gora: 116 novooboljelih od koronavirusa, dvoje preminulih


Testiranje na koronavirus, ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Stephane Mahe)
Testiranje na koronavirus, ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Stephane Mahe)

Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IZJ) su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 720 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 116 rezultata bilo pozitivno, saopštila je ta institucija u nedjelju.

Prema saopštenju IJZ, najveći broj novooboljelih je iz Podgorice, gdje je registrovano 40 slučajeva, dok su u drugom po veličini crnogorskom gradu Nikšiću zabilježena 32 nova slučaja Kovida 19.

“U Institut su prispjele prijave još dva smrtna slučaja kod COVID19 pozitivnih pacijenta i to iz Bara i Podgorice”, saopštili su zvaničnici zdravstva.

Oni su ukazali da je ukupan broj potvrđenih smrti od početka juna mjeseca od koronavirusa 23, što sa devet preminulih u periodu od sredine marta do sredine juna, daje broj od 32 preminula pacijenta pozitivna na Kovid 19.

IJZ navodi da je prijavljeno i sedam oporavljenih od koronavirusa, pa je sada ukupno 70 osoba oporavljeno od koronavirusa od 14. juna.

Prema navodima Instituta za javno zdravlje, ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori je 1771, na osnovu 29,632 sprovedena PCR testa na koronavirus.

Na Cetinju i u Nikšiću maske obavezne i na otvorenom

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) u nedjelju je, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odlučilo da u prijestonici Cetinju i opštini Nikšić budu od ponoći uvedene iste privremene mjere sprečavanja širenja koronavirusa kakve su prije tri dana uvedene u Podgorici, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Stanovnici tih gradova biće obavezni da koriste zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uključujući i djecu stariju od sedam godina, osim u objektima stanovanja, odlučilo je NKT.

Novim mjerama okupljanje gradjana na otvorenom ograničeno je na najviše 40 osoba, dok je u zatvorenim mjestima dozvoljeno okupljanje do 20 osoba, uz obavezu poštovanja distance od dva metra i nošenja maski.

Mjere koje je NKT uveo na Cetinju i u Nikšiću uslijedile su tri dana nakon što su iste mjere uvedene i u glavnom gradu Podgorici, gdje su trenutno aktivna 692 slučaja koronavirusa.

XS
SM
MD
LG