Linkovi

Predsjednički izbori u Crnoj Gori raspisani za 19. mart


ARHIVA - Glasanje na lokalnim izborima u Crnoj Gori
ARHIVA - Glasanje na lokalnim izborima u Crnoj Gori

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović raspisala je predsjedničke izbore za 19. mart, navodeći da za tri dana ističe zakonski rok za njihovo raspisivanje, kao i da se nisu stekli zakonski uslovi da izbori za šefa države budu raspisani zajedno sa parlamentarnim.

Kabinet predsjednice Skupštine podsjetio je da je "predsjednik Skupštine ovlašćen i dužan da raspiše izbore za predsjednika Crne Gore najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika Crne Gore", te da je aktuelnom predsjedniku mandat počeo 20. maja 2018.

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, sadašnji mandat počeo je 20. maja 2018. godine polaganjem zakletve pred poslanicima u Skupštini Crne Gore, tako da je posljednji dan roka za raspisivanje izbora 19. januar 2023. godine.

U obrazloženju odluke da predjednički izbori budu 19. marta, ona je rekla da su u aprilu veliki vjerski praznici tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, zbog čega bi utvrđeni datum bio najadekvatniji termin za održavanje izbora.

"Imajući u vidu mogućnost da nijedan od potencijalnih kandidata na izborima za predsjednika ne pobijedi u prvom krugu, bilo je neophodno voditi računa o činjenici da se drugi krug izbora održava nakon 14 dana, što opet ne bi bilo primjereno da pada u vrijeme vjerskih praznika", saopštila je Đurović.

Za pobjedu na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, koji se održavaju jednom u pet godina, potrebno je da jedan kandidat osvoji više od polovine glasova onih koji su izašli na izbore, a drugi krug se organizuje ukoliko nijedan od kandidata ne dobije potrebnu većinu u prvom krugu, sa dva najuspješnija kandidata iz prvog kruga.

Predsjednica Skupštine navodi da trenutno ne postoje uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objašnjavajući da bi tome morala da prethodi odluka o raspuštanju Skupštine.

Đurović navodi da, saglasno Ustavu Crne Gore, mandat poslanika traje četiri godine, što znači da bi redovni izbori za poslanike u Skupštini Crne Gore trebalo da se održe 2024. godine.

Ona je rekla da su zakonski propisane dvije mogućnosti da bi se održali vanredni izbori, odnosno poslanicima prestao mandat prije vremena, a to su raspuštanje Skupštine i donošenje odluke o skraćenju mandata, i istakla da nijedan od Ustavom propisanih uslova nije ispunjen.

Prema članu 92 Ustava, “ako se ne izabere Vlada u roku od 90 dana od dana predlaganja mandatara ili ako Skupština u dužem periodu ne obavlja nadležnosti utvrđene Ustavom”, a to kad je u pitanju ovaj saziv Skupštine nije slučaj, navela je Đurović.

Takođe je rekla da je dodatni uslov da Vlada Crne Gore sasluša mišljenje predsjednika Skupštine i predsjednika klubova poslanika, kao i da Ustav, takođe, propisuje nekoliko ograničenja, a između ostalog da se Skupština ne može raspustiti ako je pokrenut postupak glasanja o nepovjerenju Vladi, odnosno kad Vlada izgubi povjerenje – član 110 Ustava”.

“Da bi Skupština donijela odluku o skraćenju mandata potrebno je, kako je objašnjeno u saopštenju, da je predloži najmanje 25, a glasa 41 poslanik, a onda narednog dana od dana stupanja na snagu te odluke da predsjednik Crne Gore raspiše izbore”, saopštila je predsjednica Skupštine.

Đurović dalje navodi da kako "do ovog trenutka nijesu ispunjeni uslovi za raspisivanje izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore, a nije se moglo odlagati raspisivanje izbora za predsjednika Crne Gore, to nije realna mogućnost eventualnog istovremenog održavanja izbora".

Krajem avgusta, Vlada premijera Dritana Abazovića izgubila je podršku većine u Skupštini, ali je nastavila da funkcioniše u tehničkom mandatu, dok političke stranke ne uspijevaju da se dogovore o izboru nove Vlade, kao ni o raspuštanju Skupštine.

Na predsjedničkim izborima 15. aprila 2018. godine učestvovalo je sedam kandidata, a lider DPS-a Milo Đukanović pobijedio je u prvom krugu glasanja.

XS
SM
MD
LG