Linkovi

Ambasada SAD: Crnogorski lideri da se odupru odlukama koje podrivaju demokratske institucije


ARHIVA - Američka ambasada u Podgorici (Foto: AP/Risto Bozovic)
ARHIVA - Američka ambasada u Podgorici (Foto: AP/Risto Bozovic)

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog još jednog neuspjelog pokušaja da sa se u Crnoj Gori izaberu sudije Ustavnog suda i zbog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku.

"Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog daljeg neuspjeha Crne Gore da formira u potpunosti funkcionalni Ustavni sud i, u odsustvu te ključne institucije, usvajanja sporne mjere da ograniči ovlašćenja predsjednika, čime se ignoriše jasan savjet Venecijanske komisije", navodi se u odgovoru američke ambasade na zahtjev Glasa Amerike za komentar situacije u Crnoj Gori.

Skupština Crne Gore nije uspjela ni u drugom pokušaju, na sjednici u ponedeljak, da izabere četvoro sudija Ustavnog suda. Sud je u blokadi od septembra ove godine jer od ukupno sedam, trenutno ima samo troje sudija i nema kvoruma za odlučivanje o ključnim pitanjima u zemlji.

Glasovima parlamentarne većine usvojene su međutim izmjene Zakona o predsjedniku - suprotno nedavnim preporukama Venecijanske komisije - koje predviđaju prenos dijela nadležnosti za izbor mandatara za sastav vlade sa predsjednika na Skupštinu. Opozicija i dio pravnih eksperata ocijenili su da su usvojene izmjene neustavne.

"Odgovornost je crnogorskih političkih lidera da štite demokratske institucije zemlje i odupru se bilo kojim odlukama kojima se podriva njihova funkcionalnost i legitimnost ", naveli su iz ambasade.

Lideri se takođe pozivaju da "preduzmu konkretne akcije da brzo obnove demokratske institucije".

"Ako se u tome ne uspije, to će nastaviti da dovodi do eskalacije političkih i socijalnih nemira, dodatno će unazaditi Crnu Goru na putu do pristupanja Evropskoj uniji, oslabiti njene odnose sa saveznicima i destabilizovati ekonomiju", upozoreno je iz američke ambasade.

Iz ambasade SAD su takođe uputili poziv svim crnogorskim liderima da na prvo mjesto stave interese građana i osiguraju da Crna Gora napreduje na evroatlantskom putu.

Povodom aktuelne političke i institucionalne krize koja traje mjesecima, u ponedeljak se oglasila i Evropska unija iz koje je poručeno da "svi politički akteri u Crnoj Gori moraju da preduzmu hitnu akciju da osiguraju operativnu funkcionalnost Ustavnog suda i da ukinu usvojene izmjene Zakona o predsjedniku".

XS
SM
MD
LG