Linkovi

Fajon: Velika prijetnja zaustavljanja pregovora ako Crna Gora ne kompletira Ustavni sud


EU upozorava na mogući prekid pregovora sa Crnom Gorom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović u Podgorici (Foto: VOA)

Potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon kazala je u nedelju da, ukoliko se ne osposobi Ustavni sud, ako ne uspije ovaj šesti pokušavaj kompletiranja postoji velika prijetnja da EU zaustavi pristupne pregovore sa Crnom Gorom”.

“Ja mogu ponoviti stavove EU, ako ovaj šesti pokušaj formiranja efikasnog Ustavnog suda ne uspije, postoji velika opasnost da se pristupni pregovori Crne Gore zaustave. Dakle, to je ozbiljna prijetnja. Mi ćemo 23. januara rzgovarati o tome što će biti mjere. Ali prvo što je danas bitno je da smo tu da pružimo ruku i da je na svim političarima da tu ruku stisnu i da naprave što smo dogovorili”, kazala je Fajon na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović u Podgorici.

Fajon je za manje od mjesec dva puta posjetila Crnu Goru. Nakon što su ona i ministar za međunarodne poslove Austrije Aleksander Šalenberg iz Podgorice u decembru poručili da bi EU mogla razmatrati kako da zaustavi integracije ako Crna Gora ne izađe iz institucionalne i političke krize, Fajon je u nedelju ponovila da se od ”Crne Gore očekuje da isporuči rezultate i završi proces izbora sudija Ustavnog suda, obezbijedi uslove za nesmetano funkcionisanje institucija i odražavanje predstojećih izbora”.

Ona je kazala da “danas ima dobar osjećaj” .

“Zadovoljna sam da je ponovo pokrenuta procedura i nadam se da ću prije 23. januara, kada ću dati izvještaj ministrima imati još koju dobru vijest “, navela je ona.

“Nadam se da su svi politički svjesni koliko je Ustavni sud važan i zbog predsjedničkog i vjerovatnih vanrednih parlamentarnih izbora”, kazala je Fajon.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala da "vjeruje da postoji dovoljno odgovornosti da se izaberu sudije Ustavnog suda u što skorijem roku”.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je tema sastanka sa ministarkom vanjskih poslova Slovenije Tanjom Fajon bila rasplet političke situacije u Crnoj Gori, kao i Ustavni sud, te su u vezi sa tim “ponovljene ranije poruke”.

Abazović je rekao da je Fajon u posjetu došla kao ministarka vanjskih poslova Slovenije ali da, kako je kazao, “ne može dijeliti njene funkcije".

Odgovarajući na pitanje da li je od Fajon ponovljena poruka o eventualnom stopiranju evropskog puta Crne Gore, Abazović je kazao da on “nije čuo da imamo situaciju negativnih vijesti”.

"Ponovljene su one poruke koje smo čuli i ranije. Mislim da smo isporučili ono što se od nas tražilo, u onom političkom dijelu, i ako to nije u direktnoj nadležnosti Vlade. Imamo novi konkurs za sudije Ustavnog suda, imamo 27 prijava na taj konkurs. Ono što su očekivanja svih je da negdje krajem januara, ili početkom februara imamo sjednicu Skupštine na kojoj će se glasati o sudijama Ustavnog suda. Dakle, fokus evropskih partnera, fokus Vlade i fokus svih političkih subjekata treba, u narednih 15 dana, da bude na tome da izaberemo sudije Ustavnog suda. Na taj način ćemo riješiti veliki rebus kada su u pitanju izbori koji su prošli i izbori koji slijede. U tom kontekstu nijesam čuo nikakvu interpretaciju drugačiju od one ranije", kazao je Abazović nakon sastanka sa Fajon.

Sa ministarkom vanjskih poslova Slovenije Tanjom Fajon razgovarao je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. On je na svom Tviter nalogu, napisao da je sa Fajon razgovaro o Zapadnom Balkanu i krizi u Crnoj Gori.

“Prepuni smo volje da dođemo do kompromisa, koji će omogućiti povratak funkcionalnosti Ustavnog suda, čime stvaramo uslove za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora”, kazao je Đukanović i dodao da su “izbori ključ za dobijanje stabilne političke vlade, prijeko potrebne Crnoj Gori".

On je poručio da je neophodno “zaustaviti stalna usporavanja i odlaganja povratka Crne Gorena evropski kolosjek”.

"Puna saglasnost o neophodnosti poštovanja procedura i profesionalnih standarda za izbor sudija, počevši od Ustavnog odbora. Očekujemo odgovorno i hitno postupanje svih aktera", napisao je Đukanović.

XS
SM
MD
LG