Linkovi

Propali pregovori o formiranju nove crnogorske vlade


Sastanak parlamentarne većine u Crnoj Gori (Foto: Savo Prelević, RFE/RL)
Sastanak parlamentarne većine u Crnoj Gori (Foto: Savo Prelević, RFE/RL)

Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade Miodrag Lekić kazao je u srijedu da nova vlada neće biti sastavljane, te da će se, “tome obradovati mnoge snage poražene na izborima 2020.”

Lekić je to saopštio nakon sastanaka predstavnika parlamentarne većine o formiranju nove vlade na kojem nijesu prikupljeni potpisi za zakazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se odlučivalo o njenom formiranju.

“Kao što sam ranije rekao, ili će Vlada biti ozbiljna, ili je neće biti. Evo je neće biti. Ko je bio ozbiljan, ko je bio neozbiljan ostavljam građanima da protumače. Crna Gora je opet na raskrsnici jednog racionalnog puta, ili iracionalnog. Znamo da će se obradovati mnoge snage poražene na izborima 2020., moguće da imaju razloga. Ovo je proces koji je vođen transparentvno, demokratski, sa ovim bilansom, pa neka svako preuzme odgovornost”, kazao je Lekić nakon sastanka.

ARHIVA - Miodrag Lekić (Foto: VOA, Jovo Radulović)
ARHIVA - Miodrag Lekić (Foto: VOA, Jovo Radulović)

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je, nakon sastanka, da potpise za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj bi se odlučivalo o formiranju nove vlade nijesu dostavili SNP, GP URA i Civis.

Mandić je rekao da smatra da bi predsjednica Skupštine Danijela Đurović i predsjednik države Milo Đukanović trebalo da naprave dogovor da istog dana budu raspisani i parlamentarni i predsjednički izbori. On je kazao da sa “žaljenjem konstatuje da nijesu uspjeli da završe ono što su počeli da rade 1. septembra.”

"Mi smo 1. septembra kroz mukotrpne razgovore došli do sporazuma, pa onda i do imena mandatara. Ali nažalost, nijesmo imali sve potpise i tada su nam nedostajala četiri potpisa GP URA i Civisa. Nakon toga smo vodili razgovore i dogovorili da podijelimo vladu po sistemu da oni koji su bili u vladi koju je podržao DPS (URA, SNP I Civis) dobije polovinu vlade, odnosno deset resora. Da mandatar ima takozvani zlatni glas, a da deset resora podijele DF i Demokrate, s tim što bi mi imali manji dio i imali simboličnu ravan u vladi i dobili bi mjesto predsjednika parlamenta", rekao je Mandić, i dodao da, kako je kazao, “prepoznaju isti rukopis koji je postojao i 2020. i nije dobar za političko partnerstvo”.

Jedan od čelnika Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je nakon današnjeg neuspješnog sastanka lidera parlamentarne većine, da sumnja da je “neko odbijajući 10 resora, a nema cenzus, što su potvrdili lokalni izbori, ili uzeo pare ili je ucjenjen od krivičnog gonjenja, nekih snimaka, šverca cigareta...”

Parlamentarna većina proglasila je 29. decembra Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku, za koji je sa međunarodnih adresa ocijenjeno da je upitne ustavnosti.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je prethodno potpisao usvojene izmjene Zakona o predsjedniku, nakon što su one drugi put usvojene u Skupštini, a koje je Venecijanska komisija ocijenila neustavnim. Zvaničnici SAD i EU upozorili su da ne bi trebalo birati vladu na osnovu takvog zakona.

Crno na bijelo: Tražili smo da prije zakazivanja sjednice Skupštine imamo dogovorene principe

Nakon što su Socijalistička narodna partija (SNP), Građanski pokret URA i Civis odbili da daju potpise za sazivanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj bi se glasalo o izboru 44. vlade Crne Gore, iz koalicije Crno na bijelo, koju čine Ujedinjena reformska akcija i Savez građana Civis, saopštili su da su tražili da “prije zakazivanja sjednice na papiru imamo dogovorene principe oko kojih se formira nova vlada, znamo načelno ko su kandidati za ministre i ko je kandidat za predsjednika Skupštine”.

Oni u saopštenju, takođe, navode da na sastanku ta pitanja nisu, međutim, razmatrana već se “ultimativno govorilo o zakazivanju sjednice Skupštine, s ciljem da se ta pitanja u hodu dogovaraju”.

Oni su kazali da je na sastanku stare-nove izborne većine došlo mimoilaženja u konceptu i viđenju određenih činjenica.

Koalicija Crno na bijelo ostala je pri stavu da je formiranje ove vlade, kao i svake druge, moralo da prođe kroz postepeno definisane i decidne zaključke, a ne rizične i avanturističke poteze koji bi prethodili sjednici Skupštine za izbor nove vlade, kao ceremonijalnom činu u tom postupku. Takođe, predlagali smo da se taj vremenski period do formiranja nove vlade istovremeno iskoristi i za kompletiranje Ustvanog suda, kao pitanja od najvećeg značaja za našu državu“, piše u njihovom saopštenju.

Iz koalicije "Crno na bijelo" poručuju da “ne mogu pristati na ultimativne stavove bilo koga po principu "jeste li za crno ili bijelo".

“Mi smo za formu dogovora, 'crno na bijelo"', zaključili su oni.

Socijalistička narodna partija Crne Gore poziva predstavnike svih pobjedničkih saveza od 30. avgusta 2020. na nastavak dijalog o formiranju nove vlade Crne Gore.

“Na današnjem sastanku mnogo toga nije precizirano i zato predlažemo da se u dobroj volji nastave razgovori kako bismo što prije došli do dogovora o novoj vladi”, poručili su iz te partije.

Oni ističu kako “javnost u Crnoj Gori zna kakvo je bilo njihovo iskustvo sa formiranjem Vlade Zdravka Krivokapića”.

“I koliko su građani Crne Gore imali štete zbog toga što je prilikom dogovaranja o Krivokapićevoj vladi mnogo toga ostalo nedefinisano. SNP više nikada neće ponoviti takvu grešku i nećemo prihvatiti nikakav predlog koji ne obuhvata precizni plan i dogovor oko toga na kojim principima, oko kojih prioriteta i sa kojim ciljevima se formira Vlada u kojoj ćemo mi učestvovati”, naveli su iz SNP-a.

Iz te partije, takođe, poručuju da će oni “biti prvi koji će podržati zakazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se birala nova vlada, ali onog momenta kada se dogovori precizni i detaljni plan rada i programa vlade”.

Oni su apelovali na mandatara Miodraga Lekića da pozove na nastavak razgovora kako bi se izbjegla šteta zbog nepostizanja dogovora.

XS
SM
MD
LG