Linkovi

EU: Hitno osigurati funkcionalnost Ustavnog suda i ukinuti izmjene Zakona o predsjedniku


ARHIVA - Zastave Evropske unije u Briselu (Foto: Reuters/Yves Herman/)
ARHIVA - Zastave Evropske unije u Briselu (Foto: Reuters/Yves Herman/)

Evropska unija saopštila je da svi politički akteri u Crnoj Gori "moraju da preduzmu hitnu akciju da osiguraju operativnu funkcionalnost Ustavnog suda i da ukinu usvojene izmjene Zakona o predsjedniku".

"Izglasavanje izmjena Zakona o predsjedniku u Parlamentu je protiv preporuke Venecijanske komisije da se zakon ne usvaja, dok Ustavni sud ne bude u potpunosti operativan i u mogućnosti da procijeni njegovu ustavnost posle usvajanja", navela je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Poručila je da bi "bez odlaganja" trebalo uputiti novi poziv za kandidate za popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu i pokrenuti "odgovarajući i inkluzivan" proces izbora.

"Crna Gora je propustila još jednu šansu da imenuje članove Ustavnog suda i okonča institucionalnu krizu koja dugo traje. Ustavni sud u Crnoj Gori, koji je u potpunosti funkcionalan i sastavljen od kompetentnih članova, ključan je za zemlju da zaštiti fundamentalna prava svojih građana i da napreduje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji", poručila je Pisonero Hernandez.

Naglasila je i da je ključno da svi u Crnoj Gori pokažu maksimalnu udružanost i uzdrže se od dodatnih provokativnih poteza.

Skupština Crne Gore ponovo je u ponedjeljak, glasovima 41 poslanika parlamentarne većine, usvojila izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, nakon što je predsjednik Milo Đukanović odbio da ga potpiše kada je prvi put izglasan.

Posle glasanja, ispred skupštine je došlo do okršaja policije i učesnika protesta protiv izmjena Zakona o predsjedniku.

Izmjene Zakona o predsjedniku, koje su opozicija, pojedini pravni eksperti, ali i predstavnici EU ocijenili neustavnim, predviđaju prenos dijela nadležnosti za izbor mandatara za sastav vlade sa predsjednika na Skupštinu.

Skupštine Crne Gore prethodno nije uspjela ni u drugom pokušaju, uprkos apelima međunarodne zajednice, da izabere četvoro sudija Ustavnog suda, koji nisu dobili potrebnu tropetinsku većinu, odnosno podršku 49 poslanika.

Ustavni sud koji je u blokadi od septembra ove godine, od ukupno sedam, trenutno ima troje sudija i nema kvoruma za odlučivanje.

Ukoliko Ustavni sud ne funkcioniše, nije moguće ocijeniti ustavnost spornih izmjena Zakona o predsjedniku kojima se ograničavaju nadležnosti šefa države i otvara mogućnost izbora mandatara u parlamentu.

XS
SM
MD
LG