Linkovi

Đukanović raspisao parlamentarne i lokalne izbore za 30. avgust


Montenegro Election
Montenegro Election

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je parlamentarne i lokalne izbore za 30. avgust, saopštio je njegov kabinet u subotu.

"Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon što je 16. juna 2020. godine održao konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih partija i koalicija koji su se odazvali njegovom pozivu, povodom određivanja datuma za održavanje parlamentarnih izbora, danas je, shodno svojim nadležnostima i rokovima propisanim Ustavom Crne Gore, Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kao i Zakonom o lokalnoj samoupravi kada je riječ o izborima na lokalnom nivou, donio Odluku o raspisivanju izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore, kao i Odluku o raspisivanju izbora za odbornike, i to u: Skupštini opštine Andrijevica, Skupštini opštine Budva, Skupštini opštine Gusinje i Skupštini opštine Kotor", saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Prema navodima saopštenja, datum održavanja izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat određen je Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat.

"Saglasno prethodno pomenutim odlukama Predsjednika Crne Gore, koje stupaju na snagu danom donošenja, izbori za poslanike i odbornike održaće se 30. avgusta 2020. godine ", navodi se u saopštenju.

Prethodni parlamentarni izbori održani su u oktobru 2016, a protekli su u znaku slučaja “državni udar”, kada je grupa od trinaest osoba, uključujući i dvojicu nedostupnih Rusa i dvojicu lidera opozicionog Demokratskog fronta, optužena, a kasnije i osudjena za pokušaj nasilne smjene vlasti.

Na tim izborima je Demokratska partija socijalista, zajedno sa Socijaldemokratama i partijama koje predstavljaju manjinske narode, ponovo osvojila natpolovičnu većinu u 81-članom parlamentu.

XS
SM
MD
LG