Linkovi

Ekolozi predali Markoviću peticiju za zaštitu Ulcinjske solane


Crnogorski premijer Duško Marković sa peticijom za ulcinjsku Solanu (rtcg.me)
Crnogorski premijer Duško Marković sa peticijom za ulcinjsku Solanu (rtcg.me)

Predstavnici organizacija Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), BirdLife International, EuroNatur i Udruženja "Martin Schneider-Jacoby" predali su crnogorskom premijeru Dušku Markoviću međunarodnu onlajn peticiju za podršku zaštite Ulcinjske solane sa više od 90 hiljada potpisa, saopštili su predstavnici tih organizacija.

"U međuvremenu smo prevazišli 100 hiljada potpisa, što je jedna od najvećih peticija kada je u pitanju Crna Gora i zaštita prirode na teritoriji države, a koju su potpisali i ljudi koji vjerovatno nikada nisu bili na Ulcinjskoj solani, ali su shvatili njen značaj”, rekla je Jovana Janjušević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica, nakon sastanka sa Markovićem, koga su ekolozi pozvali da se u što kraćem roku zaštiti i revitalizuje Ulcinjska solana, “kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou”.

Ona je kazala da su na sastanku čuli da je Vlada posvećena ispunjavanju obećanja, konstatujući da to ne bi trebalo da čudi “obzirom da je Ulcinjska solana visoko kotirana na agendi evropskih integracija, budući da je jedno završno mjerilo u smislu zatvaranja Poglavlja 27 - Životna sredina".

Međunarodna konferencija

Janjušević je za srijedu najavila 5. međunarodnu konferenciju o zaštiti Ulcinjske solane kojoj će prisustvovati resorno Ministarstvo i nadležna opština, kao i svi ostali zainteresovani subjekti koji su direktno ili posredno uključeni u proces zaštite Ulcinjske solane.

"Nadam se da ćemo sa te konferencije iznjedriti bolje zaključke sa bolje preciziranim vremenskim okvirima, obzirom da iz godine u godinu pomjeramo tu formalnu zaštitu za naredni period, pa se ona još uvijek nije ispunila", kazala je Janjušević.

Predstavnik organizacije BirdLife International Ariel Bruner prenio je da im je premijer Marković tokom sastanka pružio uvjeravanja da je Vlada posvećena finalizaciji zaštite Ulcinjske solane, te da ima namjeru da se aktivno posveti budućem upravljanju tog zaštićenog područja.

"Nadamo se da će se ovo uskoro i desiti, kako bismo iskoristili međunarodnu podršku da se omogući revitalizacija i buduća zaštita ovog područja”, rekao je Bruner. “Do sada je Ulcinjska solana bila jedna tužna priča koja je uključivala i ekološko propadanje, ali i gubitak poslova, tako da se nadamo da će ubuduće ova priča imati jednu dozu nade ka budućem oporavku".

Podrška zaštiti solane

On smatra da je predaja peticije pokazala da Ulcinjska solana i njena zaštita imaju podršku na višem nivou, te da će ona prevazići pitanja ekologije u smislu obezbjeđivanja sigurne seobe ptica, kao i da će pružiti mnogo veću šansu u evropskim integracijama".

Predstavnik BirdLife International-a je ocijenio da su izjave premijera “dovoljno osiguravajuće”, navodeći da ih je Marković uvjerio da je zaštita Ulcinjske solane visoko na agendi Vlade "i da će njena buduća zaštita i upravljanje biti vrlo skoro postignuti"

Izvršni direktor organizacije EuroNatur Gabrijel Švaderer ocijenio je da su predajom više od 90 hiljada potpisa građana i građanki ne samo Crne Gore, već Evrope i svijeta, pokazali kako je Ulcinjska solana važna na - ne samo nacionalnom - nego i međunarodnom nivou.

"Ulcinjska solana je jedna od najvažnijih lokaliteta na nivou Mediterana, kada su u pitanju odmorišta za ptice tokom dugih migracija. Ona je jako značajna ne samo na evropskom nivou, već i globalno”, istakao je Švaderer i dodao da je Ulcinska solana izuzetno važna i na lokalnom nivou.

Oprez zbog ranijih obećanja

Iako uvjeren da je poruka sa sastanka sa premijerom obećanje da će Ulcinjska solana biti zaštićena, ne samo na nacionalnom, već i na međunarodnom nivou, on je rekao da, i pored želje da budu optimistični u pogledu obećanja Vlade, imaju i dozu opreza “obzirom da nije prvi put da smo dobili obećanje koje nije ispoštovano".

U “Izvještaju o napretku Crne Gore” iz 2015, EU je pitanje zaštite Ulcinjske solane postavila kao jedan od pregovaračkih kriterijuma, bez kojeg neće biti moguće zatvoriti pregovaračko Poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

Teritorija solane Ulcinj, od 2005. u vlasništvu ZIF “Eurofond”, koji je proglasio bankrot i imao namjeru da tu gradi luksuzni rizort sa golf terenima, stanište je za oko 250 vrsta ptica i “aerodrom” za više od milion migratornih ptica na putu prema njihovoj krajnjoj destinaciji.

XS
SM
MD
LG