Linkovi

Drljević: CG očekuje otvaranje preostalog poglavlja u pregovorima sa EU


Podgorica
Podgorica

Glavni pregovarač crnogorske vlade u pregovorima sa Briselom o članstvu u EU, Aleksandar Drljević, rekao je u petak da je Crna Gora kontinuirano ispunjavala svoje obaveze iz pregovaračkog procesa, kao i da očekuje od država članica da - nakon konsolidovanja snaga unutar evropskih institucija - donesu odluku o otvaranju preostalog poglavlja u pregovorima Podgorice i Brisela.

Ovakvo očekivanje zvanične Crne Gore kada je u pitanju dinamika pristupnih pregovora Drljević je saopštio poslanicima Skupštine Crne Gore predstavjajući deseti polugodišnji Izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period jul-decembar 2018.

"Aktivnosti sprovedene u ovom periodu predstavljaju odraz kontinuirane posvećenosti ispunjenju obaveza u okviru pregovaračkog procesa i želje da se intenziviraju aktivnosti koje vode dostizanju najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja", rekao je Drljević u Skupštini Crne Gore.

Glavni pregovarač je podsjetio da je Crna Gora u navedenom periodu otvorila poglavlje 27. koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene, intenzivno radeći na ispunjenju obaveza s ciljem otvaranja poglavlja 8 – Konkurencija.

"Što se tiče poglavlja 23 i 24, Evropska komisija je u Nezvaničnom radnom dokumentu o stanju u tim poglavljima iz novembra 2018, konstatovala kontinuirani napredak u zakonodavnoj reformi i izgradnji institucija", rekao je Drljević poslanicima.

XS
SM
MD
LG