Linkovi

Nove mjere: U Crnu Goru bez PCR testa, zabranjena proslava “julijanske” Nove godine


Arhiva: Novodišnja proslava 2019. u Podgorici (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Arhiva: Novodišnja proslava 2019. u Podgorici (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori saopštile su u ponedjeljak da večeras stupaju na snagu nove mjere protiv širenja koronavirusa, koje podrazumijevaju dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez PCR testa, zabranu proslavu Nove godine po julijanskom kalendaru, kao i ukidanje zabrane medjugradskog prevoza vikendom.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je da je situacija bolja nego što je bila prije novogodišnjih i božićnih praznika, navodeći da je popunjenost bolnica Kovid pacijentima 57.3 odsto, odnosno 45.5 odsto na odjeljenjima intenzivne njege.

Borovinić Bojović je navela i da je zabranjen doček Nove godine 13. januara, kako na zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru, dok u kafićima, koji će nastaviti sa radom do 20 sati, neće biti dozvoljeno neposredno izvođenje muzike, kao ni žurke.

Govoreći o nabavci vakcina protiv Kovida 19, ministarka je saopštila da su crnogorske zdravstvene vlasti za veoma kratko vrijeme morali da se organizuju, navodeći da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji omogućio jedan paket pomoçi zemalja Zapadnog Balkana.

"Mi ćemo se potruditi da Crna Gora bude u prvoj grupi da dobije te vakcine. Pregovori su intenzivni, Agencija za ljekove potpuno je pripremljena za dolazak vakcina", rekla je Borovinić Bojović, navodeći da u ministarstvu zdravlja razmišljaju “i o drugim vakcinama koje su proizvele Kina i Rusija, iako su nam primarni pregovori sa vakcinama iz EU”.

Ona nije mogla saopštiti tačan datum dolaska vakcina u Crnu Goru, navodeći da detaljnije informacije očekuju u narednih 10 do 15 dana.

“Krajem januara mislim da bi vakcine trebalo da stignu u Crnu Goru”, rekla je Borovinić Bojović na konferenciji za medije.

Borovinić Borović je istakla da zdravstveni zvaničnici Crne Gore žele prvo vakcine sa evropskim sertifikatom, te da pregovaraju sa Fajzerom i sa Astra Zenekom.

"Sem toga, naš je cilj da obezbijedimo kvalitetnu vakcinu i daćemo sve od sebe da naši građani imaju mogućnost vakcinacije sa više različitih proizvođača”, rekla je, ističući kako je “jasno da nabavka vakcina nije nabavka parfema iz inostranstva”, već da su potrebni “veoma precizni ugovori".

Od početka epidemije koronavirusa u Crnoj Gori je registrovano 52.430 slučajeva infekcije, od čega je 725 imalo fatalan ishod.

XS
SM
MD
LG