Linkovi

Blizu 2.000 zaraženih, usvojen novi paket ekonomskih mjera


Raste broj obolelih i preminulih u Crnoj Gori
Raste broj obolelih i preminulih u Crnoj Gori

Laboratorije Instituta za javno zdravlje (IJZ) su u posljednja 24 časa završile PCR analizu 487 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 97 rezultata bilo pozitivno, saopšteno je iz te institucije.

Zvaničnici navode da je od ukupnog broja u četvrtak registrovanih slučajeva koronavirusa, njih 61 iz Podgorice, gdje su trenutno aktivna 822 slučaja, navodi IJZ.

Prijavljen je jedan smrtni slučaj kod osobe iz Podgorice liječene u Kliničkom centru Crne Gore”, navodi IJZ i dodaje da je od 14. juna preminula ukupno 31 osoba pozitivna na koronavirus.

Pored toga, iz IJZ su rekli da je u posljednja 24 časa prijavljen oporavak kod 42 slučaja infekcije, te da su se od 14. juna do danas ukupno oporavile 223 osobe zaražene koronavirusom.

Prema statistici IJZ, ukupan broj aktivnih slučajeva Kovida 19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1991.

Od početka epidemije sredinom marta u Crnoj Gori je od koronavirusa oboljelo 2569 osoba, od kojih je 40 preminulo.

Novi paket ekonomskih mjera

Crnogorski premijer Duško Marković saopštio je u četvrtak da je vlada usvojila treći paket vladinih mjera podrške gradjanima i privredi u ublažavanju posliedica epidemije koronavirusa vrijedan 1,22 milijarde eura.

Marković je podsjetio da su se prva dva paketa vladinih mjera, vrijedna ukupno 320 miliona eura, odnosili na održavanje tekuće likvidnosti i pomoć najugroženijima, odnosno očuvanja radnih mjesta i oporavak ekonomije.

On je rekao da su tokom implementacije prethodnih paketa mjera u vladi bili “svjesni činjenice da trenutak koji živimo prevazilazi domete interventnih mjera koje su na sličan način sprovele i druge države”, te da su uvidjeli da im je globalna situacija nametnula još zahtjevniju obavezi odgovornog, promišljenog i dugoročnog pristupa u ekonomiji i razvoju.

“Zbog toga će treći paket ekonomski mjera, koji se priprema već mjesecima, iznositi 1,22 milijarde eura”, rekao je Marković na konferenciji za medije nakon usvajanja novog paketa mjera vlade.

XS
SM
MD
LG