Linkovi

Decenija formiranja moderne Vojske CG


Svečanost povodom Dana Vojske CG (gov.me)
Svečanost povodom Dana Vojske CG (gov.me)

Crna Gora je danas proslavila Dan vojske. Na svečanosti upriličenoj tim povodom, ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović- Đurišić istakla je da su pozivnica za članstvo u NATO, kao i potpisivanje i ratifikacija Pristupnog protokola koji su u toku, pokazatelj da je Crna Gora na pravom putu i da je prepoznata kao faktor stabilnosti.

Ovogodišnji Dan vojske se po svom značaju razlikuje od svih prethodnih zbog činjenice da slavimo prvi deceniju od formiranja nove, moderne VCG, rekla je ministarka odbrane Milica Pejanović- Đurišić. Ona je podsjetila na bogatu vojnu istoriju Crne Gore i na viziju iz referendumske godine da VCG postane dio evroatlanske porodice i kolektivnog sistema odbrane:

"U godini kada bilježimo ne samo 10 godina od obnove nezavisnosti, već i 1000 godina državnosti, proslavljamo 10 godina od stvaranja savremene crnogorske vojske, koja nastavlja tradiciju iz daleke 1897.godine kada je, kao najpouzdanija, po ocjeni tadašnjih velikih sila, bila u mirovnoj misiji na Kritu. I danas je naša vojska, zajedno sa vojskama najvećih i najrazvijenijih država Evrope i svijeta, tamo gdje je potrebno čuvati mir i promivisati vrijednosti demokratije i sigurnosti, ali i zalagati se za interese Crne Gore", rekla je Pejanović - Đurišić.

Pejanović- Đurišić je naglasila da je Crna Gora uspjela u izgradnji institucionalno-profesionalnog profila VCG. Vojska je modernizovana, usvojila je demokratske principe i standarde, a afirmisana je i na međunarodnom planu:

"Pozivnica za članstvo u NATO, potpisivanje i ratifikacija Pristupnog protokola koji su u toku, nesumnjiv su pokazatelj da smo na pravom putu ispunjenja ciljeva i zadataka definisanih našim strateškim dokumentima, kao i da je Crna Gora prepoznata kao factor jačanja stabilnosti, ne samo u našem region, nego i šire", rekla je ministarka odbrane.

VCG uživa povjerenje i međunarodnih partnera i građana Crne Gore, uvjerena da na našim prostorima više nikada neće biti oružanih sukoba, istakla je Pejanović-Đurišić, koja ističe da se crnogorska vojska osposobljava po standardima i procedurama savremenih oružanih snaga, čime je CG pozicionirana na geostrateškoj mapi svijeta:

"Naše prisustvo u Avganistanu, Somaliji, Maliju, uskoro i u zapadnoj Sahari, omogućava da ne samo iz neposrednog iskustva sagledamo globalne političke prilike i budemo u poziciji da na pravi način reagujemo u cilju ispunjavanja naših interesa, već i da na najbolji način doprinesemo miru i stabilnosti širom svijeta", istakla je Pejanović-Đurišić.

U fokusu Ministarstva odbrane je usavršavanje principa demokratske civilne kontrole, pa je transparentnost u radu vrijednost na kojoj se insitira, podsjetila je ministarka odbrane Crne Gore.

Dan VCG obilježava se u znak sjećanja na čuvenu Tuđemilsku bitku 7.oktobra 1042.godine kada je vojska Duklje odnijela pobjedu nad Vizantijom, nakon čega su začeti temelji onoga što je današnja Crna Gora-savremena, demokratska država, priznata i poštovana od svojih susjeda i međunarodne zajednice, istakla je ministarka i dodala:

"Danas, 10 vijekova kasnije, očekuje nas još jedno zvanično, međunarodno priznanje: članstvo Crne Gore u NATO. Ovaj istorijski čin predstavlja ulazak u porodicu najrazvijenijih država savremenog svijeta potvrda pripadnosti Crne Gore civilizacijskom krugu u kome se baštine najviši demokratski principi", zaključila je Pejanović-Đurišić.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su brojni članovi diplomatskog kora u Podgorici, predstavnici više državnih institucija i nevladinih organizacija, kao i članovi porodica pripadnika Vojske Crne Gore.

Prisutan je bio i načelnik Generalštaba Slovenačke vojske, generalmajor Andrej Osterman. Novi vojnici po ugovoru, njih 45 koji su 10. septembra stupili u redove Vojske, položili su danas zakletvu.

XS
SM
MD
LG