Linkovi

Svečano podignuta zastava NATO-a u Podgorici


Ceremonija podizanja zastave NATO u Podgorici (gov.me)

Svečanim podizanjem zastave NATO ispred zgrade Ministarstva odbrane u Podgorici, Crna Gora je u utorak prvi put obilježila 4. april, Dan NATO-a, saopštili su crnogorski zvaničnici.

"Ispred zgrade Ministarstva odbrane Crne Gore u Podgorici jutros je pored crnogorske, svečano podignuta zastava NATO, budući da je ovogodišnji Dan Alijanse od posebnog značaja, imajući u vidu predstojeće članstvo Crne Gore u NATO i Samit u Briselu", piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Crnogorski ministar odbrane, Predrag Bošković, rekao je da će obilježavanje dana kada je osnovan NATO postati tradicija, kao što je to obilježavanje Dana Vojske Crne Gore.

"Riječ je o datumu koji će postati dio istorije budućnosti Crne Gore, jer svjedoči o tome da je naša zemlja po prvi put mislila o sebi, o svojoj budućnosti i bezbjednosti svojih građana", kazao je Bošković na svečanosti kojom je u Ministarstvu odbrane obilježen datum kada su 1949. godine ministri spoljnih poslova SAD i 11 zapadnoevropskih država u Vašingtonu potpisali Sjevernoatlantski sporazum o formiranju NATO pakta.

Ministar Bošković je ocijenio da se glavni spoljnopolitički ciljevi koje je naša država postavila nakon obnavljanja državnosti, evroatlantske integracije i članstvo u NATO, dostižu na najbolji način, prenose mediji u Podgorici.

"Što je najvažnje, Crnoj Gori obezbijedili smo ono što vjekovima često nije imala, a to su mir, stabilnost i bezbjednost", rekao je Bošković.

On je istakao da Crna Gora, nekada najnerazvijenija članica bivše Jugoslavije, "samo 26 godina nakon raspada bivše zemlje, članstvom u Alijansi postaje dio zajednice najrazvijenijih zemalja", ne samo sa ekonomskog aspekta, već prvenstveno sa aspekta poštovanja ljudskih prava, vladavine prava i i svega onoga što današnja savremena društva čini prosperitetnim i naprednim.

U okviru ceremonije, ministar Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-potpukovnik Ljubiša Jokić, prošli su kroz svečani špalir pripadnika Počasne garde Vojske Crne Gore i pozdravili dvije zastave u prisustvu članova ministrovog i načelnikovog kabineta, saopšteno je iz ovog ministarstva.

NOVA najavljuje referendum

Opoziciona Nova srpska demokratija, članica Demokratskog fronta, saopštila je da "marionetski crnogorski režim nastavlja sa obmanama i potezima koji brukaju i ponižavaju Crnu Goru", nazivajući "najsramnijom u seriji" najavu crnogorskih zvaničnika da će ubuduće tradicionalno obilježavati Dan NATO-a.

"Naravno, potpuno je prirodno da marionetski režim i agentura NATO-a slavi taj datum, jer Đukanovićeva vlast prezire tradicionalnu Crnu Goru i one datume koji su je proslavili", saopštila je Nova srpska demokratija.

Ta partija je ocijenila da vlast ne slavi velike datume crnogorske istorije jer oni asociraju na otpor svakom okupatoru. NOVA je u saopštenju najavila i održavanje referenduma o članstvu Crne Gore u NATO.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG