Linkovi

Crna Gora u ekskluzivnom krugu zemalja


Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, premijer Milo Đukanović i predsjednik Filip Vujanović na prijemu povodom upućivanja pozivnice Crnoj Gori da se pridruži NATO-u
Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, premijer Milo Đukanović i predsjednik Filip Vujanović na prijemu povodom upućivanja pozivnice Crnoj Gori da se pridruži NATO-u

U Crnoj Gori se uglavnom pozitivno reaguje na današnju odluku o pozivu da se država priključi Alijans

Poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO kruna je dugogodišnjih državnih napora i sveobuhvatnih reformi započetih 2006. godine, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

On je povodom poziva Crnoj Gori za članstvo u Alijansi, priredio u Vili Gorica koktel za članove diplomatskog kora, Vlade, Savjeta za članstvo u NATO i Koordinacionog tima za implementaciju Komunikacione strategije, kao i nevladinih organizacija koje se bave evroatlantskim integracijama.

Đukanović je ocijenio da je današnji dan istorijski za Crnu Goru, najznačajniji poslije referenduma 2006. godine.

„Crna Gora ulazi u ekskluzivni krug zemalja koje su sinonim najboljih vrijednosti savremene civilizacije“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, poziv je rezultat ozbiljnog rada na ostvarivanju strateških ciljeva državne politike – punopravnog članstva u NATO i Evropskoj uniji.

„Ovo je kruna dugogodišnjih državnih napora i procesa sveobuhvatnih reformi započetih 2006. godine. Tačno prije devet godina prijemom u Partnerstvo za mir krenuli smo na ovaj put. Danas imamo pravo na ponos što smo za relativno kratko vrijeme zavrijedili povjerenje partnera i dobili poziv za članstvo“, naveo je Đukanović.

On je iskazao zadovoljstvo što je, kako je naveo, Alijansa pravilno vrednovala napore Crne Gore.

„Zahvalni smo državama članicama i administraciji NATO za dragocjenu pomoć i podršku svih ovih godina. Posebnu zahvalnost dugujemo članovima diplomatskog kora u Podgorici. Ovo je naš zajednički uspjeh“, poručio je Đukanović.

On je za zahvalio i predstavnicima političkih partija, nevladinog sektora, medija, biznis i akademske zajednice.

„Svima koji učestvuju u opštem društvenom dijalogu, i doprinose argumentovanoj raspravi o svim aspektima našeg članstva u NATO“, dodao je Đukanović.

On je naglasio da je to pitanje od nacionalnog interesa.

„Jer, u Alijansu ulazi cijelo društvo, ne samo Vlada, ili bilo koja partija. Zato je ovo uspjeh cijele Crne Gore, svakog našeg građanina, svih koji žele modernu, demokratsku, prosperitetnu Crnu Goru kao dio savremenih evropskih i globalnih tokova“, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da je poziv Crnoj Gori veliki dan i za zapadni Balkan, i da će dati vjetar u jedra reformskim i integracionim procesima u okruženju.

„Članstvo naše zemlje u NATO predstavljaće snažan doprinos regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti. Svi naši susjedi, bez obzira na njihov odnos prema NATO, imaju interes da Balkan bude stabilniji i bezbjedniji“, rekao je Đukanović.

To je, kako je naveo, preduslov i garancija bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja i evropske perspektive regiona.

Đukanović je zahvalio i svim susjednim zemljama na podršci u ovom procesu.

Vujanović: Snažan impuls evropskim integracijama

Poziv Crnoj Gori za člansto u NATO istovremeno je i snažan impuls njenim evropskim integracijama, smatra crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

On je, na koktelu koji je premijer Milo Đukanović priredio povodom dobijanja poziva, rekao da želi da podijeli zadovoljstvo sa svima koji u NATO-u vide punu vrijednost kojoj Crna Gora sada pripada.

„Želim da uvjerim i one koji su bili neopredijeljeni, a i one koji su bili protiv ove integracije, da će Crna Gora sa članstvom u NATO da dobije mnogo u bezbjednosnom, ekonomskom i političkom smislu“, poručio je Vujanović.

Krivokapić: Pečat na nezavisnost

Crna Gora, nakon dobijanja poziva poziva u NATO, može da krene u prevazilaženje podjela na unutrašnjem planu, ocijenio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.
On je rekao da je Crna Gora prešla veliki put u proteklih 25 godina.

„Od zemlje koja je bila, takoreći, u sukobu sa NATO-om, do zemlje koja je sada pozvana u NATO i biće njegov član sasvim izvjesno“, precizirao je Krivokapić.

Poziv u NATO je, kako je kazao, pečat na nezavisnost Crne Gore.

Lekić: Referendum jedina demokratska solucija

Prilikom odluke o pozivnici Crnoj Gori za članstvo u NATO prevladali su strateško interesni kriterijumi nad vrijednosnim, ocijenio je lider DEMOS-a Miodrag Lekić.

On je poručio da je referendum o ulasku u NATO jedina demokratska, fer i stabilna solucija na kojoj će Demos insistirati.

Milić: pogrešna odluka

Odluka o pozivu Crnoj Gori u NATO je pogrešna i predstavlja direktnu agresiju na mir, stabilnost i bezbjednost građana, ocijenio je lider Socijalističke narodne partije, Srđan Milić.

On smatra da su ministri zemalja članica Sjeverno-atlantskog vojnog pakta donijeli pogrešnu odluku kojom se podižu tenzije u Crnoj Gori.

Liberalna partija: Uspjeh svih građana

Poziv Crnoj Gori za NATO snažan je podsticaj svima onima koji žele demokratsku, građansku i evropsku državu, ocijenjeno je iz Liberalne partije.

Ta stranke je pozdravlja jednoglasnu odluku ministara država NATO saveza da upute poziv Crnoj Gori za punopravno člansvo u NATO savez.

DPS: još jedna pobjeda Crne Gore

Dobijanje pozivnice za članstvo u NATO još jedna je velika istorijska pobjeda čitavog crnogorskog društva, bez obzira na različite stavove o tom integracionom procesu, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista.

Ambasada SAD: Početak nove ere

Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće stabilnosti Balkana, Evrope i cijelog svijeta, ocijenila je američka ambasadorka Margaret En Uehara, navodeći da pozivnica potvrđuje veliki napredak postignut u mnogim oblastima.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država čestitala je Crnoj Gori dobijanje pozivnice za pridruživanje NATO-u.

„Današnji dan predstavlja važan korak za Crnu Goru koji potvrđuje veliki napredak postignut u mnogim oblastima, posebno vladavini prava i javnoj podršci za NATO. Danas Crna Gora počinje novu eru“, saopšteno je iz Ambasade.

Uehara je kazala da građani Crne Gore treba da budu s pravom ponosni na ovo značajno postignuće.

Atlanski savez: Dokaz promišljenosti

Poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO dokaz je kontinuirane političke promišljenosti i posljedica stasavanja crnogorskog građanskog identiteta, poručili su iz Atlanskog saveza Crne Gore.

Prema njihovim riječima, nakon obnove državnosti 2006. godine, ovo je istorijski dan za Crnu Goru i njene građane.

XS
SM
MD
LG