Linkovi

Crna Gora obilježava Dan državnosti


Arhiva - Čovek maše crnogorskom zastavom tokom slavlja nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 3. juna 2006. godine
Arhiva - Čovek maše crnogorskom zastavom tokom slavlja nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 3. juna 2006. godine

Nizom svečanosti u više gradova Crna Gora je u subotu obilježila Dan državnosti 13. jul, kada je 1878. dobila medjunarodno priznanje na Berlinskom kongresu, a 1941. njeni borci za slobodu pokrenuli narodni ustanak protiv fašističke okupacije.

Predsjednik Milo Đukanović, koji je danas svečano položio vijenac na Spomenik partizanu-borcu Podgorici, rekao je u srijedu na prijemu povodom Dana državnosti da je Crna Gora “opet nezavisna država, ekonomski održiva i prosperitetna koja već živi svoj evropski život, zagledana u svoju evropsku budućnost”.

On je, pored ostalog, rekao da 13. jul 1878. i 1941. godine "svojim značenjem, rezultatima, vrijednostima i svevremenim porukama usmjeravaju veliki tok savremene crnogorske istorije”.

"Zahvaljujući tim istorijskim međašima, i pregnućima današnjih generacija, Crna Gora je opet nezavisna, međunarodno priznata država, stabilna multinacionalna zajednica", rekao je Đukanović na Cetinju.

Premijer Duško Marković rekao je u subotu na Centralnoj proslavi u Danilovgradu da današnja Crna Gora ne živi u davno prošlim vremenima, koje pamti ponosna je na slobodarsku istoriju i zauvijek zahvalna precima koji su kroz vjekove očuvali njenu slobodu i identitet.

"Ali, današnja Crna Gora okrenuta je budućnosti. Pod našim zajedničkim krovom ima dovoljno mjesta za sve koji Crnu Goru vide kao svoju kuću: i Crnogorce i Srbe i Albance i Muslimane i Bošnjake i Hrvate i sve ostale kako se god osjećali i izjašnjavali", rekao je Marković.

On je istakao da Crna Gora nikada u svojoj istoriji Crna Gora nije bila stabilnija, prosperitetnija i uvaženija među svjetskim narodima i državama nego što je to danas.

"Sa obnovljenom nezavisnošću, sa ravnopravnim mjestom u vodećem političkom i bezbjednosnom savezu današnjice, sa nikada snažnijom ekonomijom – Crna Gora se izdigla iz balkanskih tmina i uhvatila korak sa najnaprednijim društvima 21. vijeka", rekao je Marković.

Čestitke povodom nacionalnog praznika Crne Gore uputili su brojni svjetski lideri, medju kojima su i američki predsjednik Donald Tramp, ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp

"U ime građana Sjedinjenih Američkih Država, čestitam Vama i građanima Crne Gore državni praznik 13. jul. Tokom 13 godina nezavisnosti, Crna Gora je ostvarila važan napredak u integracijama u evroatlantsku zajednicu. Vaš istorijski prijem u NATO 2017. godine dodatno je ojačao snažno partnerstvo između naše dvije zemlje i ja srdačno pozdravljam Vaš kontinuirani doprinos regionalnoj i globalnoj bezbjednosti", poručio je predsjednik SAD.

Tramp je takodje najavio i nastavak podrške SAD Crnoj Gori u "njenim reformskim naporima i razvojnim ciljevima", ocjenjujući da "naše zajedničke vrijednosti bezbjednosti, mira i slobode predstavljaju osnovu za još dublje partnerstvo u narednom periodu".

Ruski predsjednik Putin takodje je čestitao predsjedniku Crne Gore nacionalni praznik i naveo da narodu Crne Gore želi “mir, sreću i blagostanje”,a čestitku povodom Dana državnosti uputili su i mnogi drugi evropski i svjetski lideri i monarsi.

XS
SM
MD
LG