Linkovi

Anketa Damara: Većina u Crnoj Gori želi građansku i sekularnu državu


ARHIVA - Devojke sede na klupi u Podgorici, 23. maj 2019. (Foto: RFE/RL/Nikola Borozan)
ARHIVA - Devojke sede na klupi u Podgorici, 23. maj 2019. (Foto: RFE/RL/Nikola Borozan)

Najnovije istraživanje javnog mnjenja, koje je početkom juna sprovela agencija Damar, pokazalo je da većina crnogorskih građana želi Crnu Goru kao građansku i sekularnu državu, saopšteno je iz te agencije.

U anketi sprovedenoj povodom predstojećeg obilježavanja godišnjice ustanka 13. jula, gotovo 90 odsto ispitanika je reklo da je Crna Gora građanska država, dok njih 70 odsto smatra da ona treba da bude sekularna.

Istoričar Miloš Vukanović rekao je da oko 30 odsto ispitanika smatra da je Trinaestojulski ustanak bio komunistički, dok 38 njih smatra da je opštenarodni, a čak 21 odsto njih ne zna, što je ocijenio veoma zabrinjavajućim.

Prema ovom istraživanju, najznačajnija ličnost za istoriju Crne Gore je Petar II Petrović Njegoš, za koga se odlučilo 25,6 odsto ispitanika, dok je kralj Nikola Petrović Njegoš na drugom mjestu najznačajnijih ličnosti sa 19,5 odsto procenata, Petar I Petrović Njegoš na trećem sa 18,7 odsto, a na četvrtom Josip Broz Tito koga 10,6 odsto smatra najznačajnijim.

Sedam odsto smatra da je Ivan Crnojević najznačajnija ličnost, 6,7 misli da je to Sveti Sava, 2,3 Knjaz Danilo, a 1,7 odsto njih smatra da je to Aleksandar Karađorđević.

U anketi su rangirane i ličnosti koje su bile akteri Drugog svjetskog rata, a najveću pozitivnu ocjenu dobio je Tito, koji je na skali od jedan negativno do pet pozitivno dobio ocjenu 3,99.

Narodni heroj iz 2. svjetskog rata Ljubo Ćupić dobio je 3,84, Stana Tomašević 3,48 Krsto Zrnov Popović i Blažo Jovanović 3,45 Sava Kovačević 3,44, Peko Dapčević 3,31, Milovan Đilas 3,09, dok su najnižu prosječnu ocjenu dobili Draža Mihajlović (2,75) i Pavle Đurišić (2,63).

Iz Damara je, pored ostalog, saopšteno da je istraživanje pokazalo da 57 odsto ispitanika smatra da je u Crnoj Gori bitna plemenska pripadnost.

On je istakao da 53,7 odsto ispitanika smatra da četnički pokret nije antifašistički, a 58 odsto je protiv podizanja spomenika četnicima, ocjenjujući zabrinjavajućum to što je 27,4 odsto ispitanika odgovorilo da ne zna, a 18,9 procenata misli da je četnički pokret antifašistički.

Istraživanje Damara pokazalo je da većina od 68,2 odsto građana Crne Gore smatra da je period Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) bio doba napretka za našu državu, dok 19,2 odsto ne zna, a 12,2 procenta smatra da nije.

Vukanović je rekao i da 50,8 odsto ispitanika smatra da je Podgorička skupština čin agresije kojim je Crna Gora izgubila nezavisnost, dok njih 37 procenata misli da je to bio izraz volje naroda za ujedinjenjem.

Na pitanje kakav je za Crnu Goru bio period Kraljevina Srba, Hrvata Slovenaca/Jugoslavije, 29,7 odsto ispitanih odgovorilo je da smatra da je to doba razvoja, 28,9 stagnacije, a 32,3 nazadovanja.

Vukanović rekao je da je formalno obrazovanje najviše uticalo na formiranje stavova građana, a da “suštinska pitanja o istorijskim događajima pokazuju da veliki broj njih malo zna o njima”.

Direktor Damara Vuk Čađenović rekao je da je istraživanje rađeno od 3. do 10. juna, na uzorku od 1.007 građana.

XS
SM
MD
LG