Linkovi

Podgorica dobija spomenik Titu


Josip Broz Tito
Josip Broz Tito

Odbornici Skupštine opštine Podgorice izglasali su u utorak da bivši predsjednik SFR Jugoslavije, Josip Broz Tito, dobije spomenik u glavnom gradu Crne Gore koji je decenijama nosio njegovo ime.

Podizanje spomenika doživotnom lideru bivše Jugoslavije podržalo je 34 odbornika DPS-a, SD-a, URA-e i manjinskih stranaka, Demokrate su napustile sjednicu prije rasprave, dok je protiv ovog predloga bilo četiri odbornika DF-a i SNP-a.

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, rekao je da se ovdje radi o slanju poruke da je "Crna Gora ostala vjerna antifašističkoj tradiciji" i nazvao “medijskom manipulacijom” priču da je Tito odgovoran za savezničko bombardovanje Podgorice i da je bio nepravedan prema Srbima.

"Tito nije bio bezgrešan i u tom režimu su stradali nevini ljudi, ali su alternative bile mnogo gore, a tu mislim na staljinizam pred kojim je stradalo stotine hiljada ljudi”, rekao je Vuković. “Vrlo je moguće da bi cijela Jugoslavija bila Goli otok da je prevagnula ona druga struja".

On je istakao da je rast ekonomije za vrijeme Tita bio šest odsto na godišnjem nivou, kao i da “smo dobili industrijsku bazu” i opismenjeno stanovništvo.

U predlogu za podizanje spomenika Titu, vladajuća partija je istakla da je za vrijeme njegove vladavine Crnoj Gori "vraćeno pravo na naciju”, kao i da je “bio prvi koji je obznanio da je luča pobune počela da se rađa u Crnoj Gori".

"Tito je od Crne Gore napravio modernu državu", poručio je odbornik DPS-a Stefan Ćulafić u ime predlagača.

Odbornici DF-a su kazali da se podizanje spomenika Titu sad potencira da bi se u drugi plan stavili pravi problemi u Glavnom gradu kao što su "gradnja u Njegoševom parku, problemi sa kanalizacijom, devastacija urbanog prostora".

Iz DF-a su kazali da ne mogu da glasaju za dizanje spomenika Titu i zbog Golog otoka ali i zato što je "on direktno odgovoran za bratoubilaštvo u Crnoj Gori, ali i slabljenje Srbije da bi Jugoslavija bila jača".

Inicijativu o podizanju spomenika Titu u bivšem Titogradu, sada Podgorici, pokrenulo je Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Podgorice, obrazlažući svoj predlog potrebom da se trajno sačuva uspomena na “jednog od najvećih svjetskih državnika 20. vijeka” i “velikog poštovaoca Crne Gore i njene istorije”.

XS
SM
MD
LG