Linkovi

Vodeća južnokorejska korporacija želi koncesiju za Aerodrome Crne Gore


Arhiva - Avion kompanije Montenegro erlajns na Aerodromu Podgorica
Arhiva - Avion kompanije Montenegro erlajns na Aerodromu Podgorica

Jedna od vodećih svjetskih korporacija iz Južne Koreje zainteresovana je za koncesiju za Aerodrome Crne Gore, saopšteno je nakon sastanka premijera Zdravka Krivokapića i nerezidentnog ambasadora Republike Koreje u Crnoj Gori Hjong-Ćan Če.

"Kada je u pitanju koncesija za aerodrome Crne Gore, želim da naglasim da je naša korporacija koja je zainteresovana za ovu koncesiju, jedna od vodećih u svijetu koja se bavi aerodromima, a što se tiče saradnje u obrazovanju, sa radošću ću preporučiti Vladi moje zemlje da uputi poziv mladim, talentovanim ljudima iz Crne Gore da nastave školovanje i stručno usavršavanje u R.Koreji", rekao je Hjong Ćan Če.

Ambasador Hjong-Ćan Če rekao je i da se i korejska strana nada da će ubrzo biti zaokružen i potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji, ali i dok se to ne dogodi da ne vidi niti jednu smetnju koja bi omela saradnju u ekonomiji, trgovini, obrazovanju i investicijama između Crne Gore i Republike Koreje.

"Naši bileteralni odnosi se stalno unapređuju i to u svim oblastima. Nemamo otvorenih pitanja. Naročito u oblasti ekonomije, digitalizacije i IT sektora imamo dosta prostora za saradnju, ali i kada je u pitanju ekološki pristup proizvodnji i privređivanju", poručio je ambasador Hjong-ćan Če, prenosi Vlada.

Iz Vlade je saopšteno da je premijer Krivokapić "izrazio zadovoljstvo što upravo nakon posjete Japanu, na najvišem nivou, značajnom istočno - azijskom prijatelju i partneru, ima priliku da ugosti zvaničnika još jedne istočno - azijske države koja sa Crnom Gorom njeguje tradicionalno dobre odnose".

"Premijer Krivokapić iskazao je lično divljenje u odnosu na korejski nacionalni sistem odbrane od pandemije COVID-19, respekt u odnosu na udio i ulogu koji Republika Koreja ima u jačanju globalne solidarnosti, humanosti i podrške narodima i zemljama zahvaćenim epidemijom, te zahvalnost na dvije vrijedne donacije koje je Koreja u teškom, COVID trenutku uputila Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Krivokapić je takođe izrazio zahvalnost, ali i "žaljenje što je donacija i pomoć Aerodromima Crne Gore doživljena od strane zvanične Crne Gore kao potencijalni sukob interesa, te iz toga razloga nije ni realizovana, ali i nadu da će sličnih donacija u budućnosti još biti".

"Predsjednik Vlade Crne Gore istakao je da će se intezivirati aktivnosti na konsolidaciji formalno-ugovorne baze, kroz vođenje pregovora o zaključivanju bilateralnog Sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije, kako bi se napravio adekvatan pravni okvir za jačanje saradnje u specifičnim ekonomskim oblastima", saopšteno je iz Vlade.

On je rekao da ga raduje interes Republike Koreje za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti obnovljivih izvora energije, u sektoru željezničkog saobraćaja i prateće infrastrukture, kao i u okviru izazovnih koncesiono - razvojnih projekata koji se tiču crnogorskih aerodroma.

"Spremni smo da ovu prijateljsku saradnju konkretizujemo kroz poslovnu realizaciju koja bi bila u interesu obje strane. Namjera nam je da 2022. godine Crnu Goru pretvorimo u veliko gradilište'', rekao je Krivokapić.

On je takođe "ukazao ambasadoru na stratešku podudarnost koja postoji između programa dvije vlade koji se prioritetno oslanjaju na digitalnu transformaciju i zelenu ekonomiju".

XS
SM
MD
LG