Linkovi

Spajić: Vlada sa kineskom bankom dogovorila smanjenje kamate na dug za autoput


ARHIVA - Radnici na deonici autoputa Bar - Boljare, kod sela Kisjelica (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)
ARHIVA - Radnici na deonici autoputa Bar - Boljare, kod sela Kisjelica (Foto: Reuters/Stevo Vasiljević)

Ministar finansija i socijalnog staranja Crne Gore Milojko Spajić saopštio je u četvrtak da je Vlada dogovorila sa kineskom Eksim bankom da se kamatna stopa na dug prema toj banci smanji sa dva odsto dolarske na 0,8 odsto eura kamate.

“Ova transakcija izvršena je na način tako da će Crna Gora imati u julu uštedu od četiri miliona eura u julu, a na godišnjem nivou osam miliona eura”, rekao je Spajić na konferenciji za medije i dodao da će "ta ušteda će direktno ići u budžet Crne Gore”.

On je najavio da će sva ušteda od četiri miliona eura na polugodišnjem nivou biti usmjerena u probleme sa kojima se suočava crnogorska ekonomija.

„Imali smo tri dana rada na egzekuciji i višemjesečnu pripremu ove trasakcije", rekao je Spajić na konferenciji za novinare.

Spajić je objasnio da je to "ugovor sa bankama u kojem mi smanjujemo kamatu, a povjerilac je i dalje kineska Eksim banka, ali dvije američke i jedna francuska su učestvovale u transakciji", navodeći da je u pitanju "klasična transakcija koju odgovorne države rade da bi pomogle pri smanjenju kamata i troškova koje one iziskuju od budžeta".

„To će pomoći da se taj novac preusmjeri na neke druge stvari, kao što su socijalni projekti i ta ušteda će direktno ići u trezor“, naveo je Spajić.

On je rekao da je nova Vlada imala naslijeđenu tešku situaciju, jer dug koji je bio nominovan u dolarima nije bio pretvoren u eure.

„Zbog toga smo imali gubitak od oko 109 miliona eura, sa čime je moglo puno da se uradi“, rekao je Spajić, navodeći da je taj aranžman morao biti urađen mnogo ranije, što se nije desilo.

Juče je ministar ekonomije Jakov Milatović najavio skori dogovor sa evropskim i američkim bankama o njihovoj pomoći Crnoj Gori u rješavanju problema “kineskog” duga.

Vlada Crne Gore na čelu sa tadašnjim premijerom, sada predsjednikom Milom Đukanovićem, potpisala je 2014. sa kineskom bankom ugovor o kreditu od 809 miliona eura za izgradnju autoputa - uz rok otplate od 20 godina, grejs period od šest godina i kamatom od dva posto - čija bi prva rata trebalo da bude isplaćena u julu.

Nova Vlada je u martu zatražila pomoć EU u otplati kredita kineskoj državnoj banci, dok su iz Brisela poručili da traže načine da pomognu Crnoj Gori u rješavanju problema “kineskog duga”.

XS
SM
MD
LG