Linkovi

Susret Krivokapić - Palmer: Postoji prostor za produbljivanje ekonomskih odnosa SAD i Crne Gore


Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer tokom sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, u Podgorici, 8. jula 2021. (Foto: Zvanični sajt Vlade Crne Gore)
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer tokom sastanka sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, u Podgorici, 8. jula 2021. (Foto: Zvanični sajt Vlade Crne Gore)

Vlada Crne Gore saopštila je da su se premijer Zdravko Krivokapić I vicepremijer Dritan Abazović u četvrtak u Podgorici sastali sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, kome su prenijeli uvjeravanja da je Crna Gora čvrsto opredijeljena za evropski put i da je pouzdan saveznik NATO-a, ističući da je pravi momenat za jačanje ekonomskih odnosa dvije zemlje.

"Predsjednik Vlade Crne Gore naglasio je da je Ekonomski dijalog sa SAD od fundamentalnog značaja za ekonomsku saradnju dvije države i da je od izuzetne važnosti da do njega dođe što prije kako bi brzo došli i do konkretnih rezultata koji će biti od neprocjenjive važnosti za građane Crne Gore, koji su čvrsto opredjeljeni da ostanu na proevropskom kursu, u čemu je američka pomoć do sada bila velika", prenosi Vlada riječi premijera, koji je dodao da je pomoć SAD i "u budućnosti neophodna, posebno u oblasti američkih investicija u ključnim infrastrukturnim projektima, opredjeljujućim za dinamiku daljeg ekonomskog razvoja i inteziviranje pregovaračkog procesa".

Krivokapić je, kako se navodi, "pozdravio vidljivi trend tijesne saradnje SAD i EU, u čemu Zapadni Balkan prepoznaje svoju perspektivu i interes”.

U saopštenju se navodi da je "premijer Krivokapić izrazio zadovoljstvo što ima priliku da sa visokim predstavnikom američke administracije, koji je izuzetan poznavalac ekonomsko – političkih prilika na Zapadnom Balkanu, može da razmijeni zvanična mišljenja i stavove", ističući da je "pravi momenat da se nađu novi načini za jačanje bilateralnih odnosa, posebno na ekonomskom planu, s obzirom da je pandemija COVID-19 ostavila značajne negativne posljedice na sve nacionalne ekonomije".

"U ovom trenutku, budući da su prihodi od turizma najznačajniji za budžet naše države, Vlada je jasno opredjeljena da je potrebno održati visoko rastući trend vakcinisanih građana Crne Gore, kako bi i dalje ostali zajednica koja je bezbjedna za goste i stabilno dočekakla naredne izazove. Zahvalni smo SAD na kontinuiranoj podršci i pomoći koju upućuje našem zdravstvenom sistemu“, rekao je Krivokapić.​

Vlada je saopštila da je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, zahvaljujući na toploj dobrodošlici, prenio nedvosmislenu podršku evropskoj budućnosti Crne Gore i naglasio da je veza između dvije države "prijateljska i postojana", te da postoji prostor za produbljivanje odnosa, naročito u oblasti ekonomije, te da će budući diplomatski kontakti voditi ka tom cilju.

Prema navodima saopštenja premijerovog kabineta, Krivokapić i Palmer su tokom sastanka dogovorili inteziviranje saradnje dvije zemlje na visokom nivou.

Abazović Palmeru: Crna Gora pouzdana članica NATO-a

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se u utorak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom koji boravi u posjeti Crnoj Gori, i prenio mu uvjeravanja da je Crna Gora pouzdana članica NATO-a, saopšteno je iz Vlade.

„Crna Gora je pouzdan zemalja članica NATO saveza, a podrška SAD je od velike važnosti u daljem procesu demokratizacije Crne Gore. Jake demokratske institucije i regionalna stabilnost su prioritet rada ove Vlade“, naveo je Abazovića nakon sastanka sa Palmerom.

Ističući odlične i intezivne odnose Crne Gore i SAD, Abazović je, prema navodima saopštenja, Palmera upoznao sa njegovim susretom sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom tokom ministarske konferencije država članica Globalne koalicije za pobjedu nad ISIS-om u Rimu.

“Potpredsjednik Abazović je naznačio da Crna Gora baštini multietničke i multivjerske različitosti i vrijednosti demokratske države, da promoviše zapadnoevropske vrijednost i da, kao primjer u regionu, daje veliki doprinos regionalnoj saradnji i dijalogu”, navodi se u saopštenju.

Vlada je saopštila da je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer naveo je da politička tranzicija fundamentalna u razvoju svakog demokratskog društva.

“Palmer je istakao da SAD daju bezrezervnu podršku Crnoj Gori na njenom evropskom i evroatlantskom putu, te da cijene doprinos Crne Gore razvoju regionalne stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu”, piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG