Linkovi

Milatović: Svjedočimo sezoni iznad očekivanja, podaci bolji od Italije, Španije, Grčke…


Ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović
Ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović

Ministar ekonomskog razvoja Crne Gore, Jakov Milatović, saopštio je u parlamentu da je turistička sezona iznad svih očekivanja, navodeći da Crna Gora danas ima bolje turističke podatke od Italije, Španije, Grčke, Kipra i Turske.

Odgovarajući na pitanja poslanika u parlamentu, Milatović je rekao da u Crnoj Gori trenutno boravi 140.000 turista, što je na nivou 83 posto u odnosu na rekordnu 2019.

On je rekao da “povezanost turizma sa drugim privrednim granama i njegova sposobnost da se najbrže oporavi čini turizam stubom ekonomskog oporavka Crne Gore”.

“U ovom trenutku, zahvaljujući naporima koje je Vlada uložila, svjedočimo turističkoj sezoni koja je iznad svih očekivanja”, rekao je Milatović.

Prema njegovoj ocjeni, ako se zadrži povolina epidemiološka situacija, u ovoj sezoni “biće, sve izvjesnije, premašene” projekcije turističkog prihoda od 65 odsto u odnosu na 2019, koja je “zacrtana budžetom”.

“U prilog navedenoj projekciji, govore i izvještaji međunarodnih finansijskih institucija, na primjer izvještaj Međunarodnog monentarnog fonda, iz aprila tekuće godine, prema kojem će realni rast crnogorske ekonomije dostići 9 odsto, čime je značajno poboljšana prognoza iz oktobra prošle godine, kada je procjena bila rast od 5,5 odsto”, podsjetio je i dodao da je, istovremeno, Evropska banka za obnovu i razvoj u junu 2021. godine povećala svoju prognozu ekonomskog rasta za Crnu Goru na 8.5 odsto, sa 5 odsto iz svog jesenjeg izvještaja.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući kvalitetnoj pripremi sezone, obezbijeđenoj povoljnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, promociji i podršci privredi, građani mogu biti zadovoljni dosadašnjim tokom turističke sezone.

“Vlada je, zahvaljujući kvalitetnom konceptu oporavka turizma, uz saradnju sa javnim i privatnim sektorom, stvorila preduslove da danas imamo izvanredne podatke, bolje od svih turističkih zemalja Mediterana, poput Hrvatske, Italije, Španije, Grčke, Kipra i Turske”, rekao je Milatović.

XS
SM
MD
LG