Linkovi

"Mini Šengen" preimenovan u "Otvoreni Balkan", Vučić najavio mogućnost ukidanja granica od 2023.


Predsednik Srbije sa premijerima Severne Makedonije i Albanije u Skoplju (foto: Predsedništvo Srbije)
Predsednik Srbije sa premijerima Severne Makedonije i Albanije u Skoplju (foto: Predsedništvo Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su u Skoplju tri sporazuma i inicijativu "mini Šengen" preimenovali u "Otvoreni Balkan".

Vučić je rekao da je inicijativa otvorena za sve ostale države regiona koje to žele i da je onaj ko želi da se priključi dobrodošao, ali da nema razloga da se neko moli, prenosi Fonet.

Crna Gora, BiH i Kosovo nisu deo "Otvorenog Balkana", a Vučić je na to rekao da "svako bira svoj put, iako je inicijativa otvorena za sve".

"Naše tri zemlje će privlačiti više od 80 odsto investicija na Zapadnom Balkanu. I politička pitanja se lakše rešavaju kad privlačite investitore", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ranije nagovestio da postoji mogućnost da između tri zemlje članice inicijative - Srbije, Albanije i Severne Makedonije - od 1. januara 2023. ne bude granica, "ako se prevaziđu slabosti administracije".

"Krenućemo u konkretne inicijative za pružanje pogodnosti za građane sve tri zemlje, od popusta za vozne karte, drumarine, do popusta u restoranima", naveo je Vučić i zamolio privrednike da pomognu tu inicijativu.

Predsednik Srbije je rekao da tri zemlje mogu da budu "razvojna mašinerija ovog dela Evrope" i da se "nekima u svetu neće svideti jer volan nije u njihovim rukama", prenosi Fonet.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je na otvaranju da počinje nova era saradnje u regionu, da će biti dato novo ime inicijativi mini Šengen, što će biti "dodatni impuls privrednoj saradnji, ali i relaksaciji političkih odnosa u regionu", prenosi RTS.

Zaev je poručio da je inicijativa otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Jasno je da samo uz integrisani i povezani regiona možemo brže da idemo ka članstvu EU. Sve što radimo je rezulat evropskih vrednosti, jer težimo da unapredimo četiri slobode - kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga", rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je dodao da regionalno tržište ima 18 miliona ljudi, te da je to veliki potencijal i ozbiljan kapital koji bi trebalo da se iskoristi.

XS
SM
MD
LG