Linkovi

Crnogorski advokati u ponedjeljak prekidaju 70-dnevni štrajk


Predsjednik Advokatske komore rekao je da je ponudu da Zakon o fiskalizaciji bude izmijenjenprihvatila većina od oko 700 članova Komore. (Ilustracija: AP)
Predsjednik Advokatske komore rekao je da je ponudu da Zakon o fiskalizaciji bude izmijenjenprihvatila većina od oko 700 članova Komore. (Ilustracija: AP)

Crnogorski advokati najavili su da će u ponedjeljak prekinuti višenedjeljni štrajk u koji su stupili tražeći izmjene Zakona o fiskalizaciji za koji smatraju da je neustavan i da ne uvažava specifičnost te profesije.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović rekao je Radiju Crne Gore da se advokati nakon gotovo 70 dana u ponedjeljak vraćaju na posao, nakon što je Vlada prihvatila njihov zahtjev, navodeći da su već odredjeni članovi radne grupe koji će raditi na izmjenama Zakona.

Begović je rekao da je ponudu da zakon bude izmijenjen koju im je dostavila Vlada prihvatila većina od oko 700 advokata članova Advokatske komore Crne Gore.

“Time su se stekli uslovi da se prekine obustava rada koja je na snazi od 24. maja”, rekao je Begović, koji juče i danas nije odgovorio na telefonske pozive Glasa Amerike povodom informacija o prekidu štrajka advokata.

On je najavio da će Upravni odbor Advokatske komore donijeti odluku kojom će se suspendovati obustava pružanja pravne pomoći i advokati će početi sa radom u ponedjeljak, i dodao da protokol minstarstava predviđa da se formiraju radne grupe koje će analizirati i sačiniti prijedlog izmjena Zakona o elektronskoj fiskalizaciji do kraja godine.

“Mi već u Advokatskoj komori imamo advokate koji će biti članovi tih radnih grupa i naravno u roku od sedam dana od potpisivanja protokola mi ćemo dostaviti imena advokata koji će učestvovati u radu, koji će izvršiti analizu Zakona o fiskalizaciji, njegovu sadržinu i pronaći odgovarajuća pravna rješenja koja su adekvatna statusu Advokatske komore, shodno Ustavu, gdje je komora definisana kao vrlo specifična profesija”, naveo je Begović.

On nije osporio da su se tokom obustave rada advokata u sudovima i tužilaštvima gomilali predmeti, izražavajući očekivanje da će, i pored godišnjih odmora u avgustu, dijalogom doći do rješenja, odnosno da će svi predmeti koji su odloženi za septembar i oktobar biti efikasno stavljeni u proceduru.

Primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji je stupio na snagu u avgustu 2019, počela je 1. januara 2021, uz uvodjenje dodatnog petomjesečnog roka za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije, a advokati su tražili izuzeće od njegove primjene.

XS
SM
MD
LG