Linkovi

Svjedok saradnik u slučaju “državni udar” izručen Hrvatskoj


Policija ispred zgrade suda u Podgorici tokom suđenja optuženima za pokušaj terorizma

Svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma u Crnoj Gori 2016 Saša Sindjelić, čije je svjedočenje doprinijelo presudi protiv trinaestočlane grupe, u srijedu je predat vlastima Hrvatske gdje ga čeka 21-godišnja robija zbog krivičnih djela teško ubistvo i teška kradja počinjenih u toj zemlji, saopštili su zvaničnici.

“Službenici Uprave policije su realizovali ekstradiciju Saše Sinđelića (39) državljanina Republike Srbije, iz Crne Gore u Republiku Hrvatsku”, saopštila je Uprava policije.

Policija u saopštenju navodi da je Sinđelić lišen slobode u Crnoj Gori 1. jula 2019. godine po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Zagreb a koji se potraživao radi izvršenja pravosnažne presude Županijskog suda u Vukovaru kojom je osuđen na 21 godinu zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo i krivičnog djela teška krađa.

Ranije je Apelacioni sud utvrdio “da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije okrivljenog Sinđelić V. Saše, iz Smedereva, po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 15. 07. 2019 godine, toj državi.

Prema obrazloženju tog suda, Sindjelića u Hrvatskoj čeka izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 21 godine, izrečene presudom Županijskog suda u Vukovaru, od 28. aprila 2011 godine, zbog počinjenog kaznenog djela protiv života i tijela – teško ubojstvo i kaznenog djela protiv imovine – teška krađa Kaznenog zakona Republike Hrvatske".

Njegovo svjedočenje o planovima za pokušaj svrgavanja prozapadne vlasti kako bi se osujetio ulazak Crne Gore u NATO doprinijelo je presudi kojom je devet državljana Srbije, dvojica crnogorskih opozicionih lidera i dvojica nedostupnih ruskih agenata osudjeno na gotovo 70 godina zatvora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG