Linkovi

Apelacioni sud CG potvrdio odluku o izručenju Sindjelića Hrvatskoj


Saša Sinđelić, svedok saradnik u slučaju pokušaja puča u Crnoj Gori 2016. godine (arhivski snimak)

Apelacioni sud Crne Gore odbio je u ponedjeljak kao neosnovane žalbe i potvrdio odluku Višeg suda u Podgorici kojim je odlučeno da se Saša Sinđelić, svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma 2016. izruči Republici Hrvatskoj radi izdržavanja 21-godišnje zatvorske kazne zbog ubistva i kradje.

U postupku odlučivanja Apelacioni sud Crne Gore je utvrdio da je prvostepeni sud na pravilan i zakonit način utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog Saše Sinđelića”, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Prema istom saopštenju, pobijanim rješenjem nije povrijeđeno niti jedno pravo propisano Evropskom konvencijom o ekstradiciji, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Crne Gore i Republike Hrvatske o izručenju.

“Apelacioni sud je u krivičnom predmetu ekstradicije osuđenog Saše Sunđelića, državljanina Srbije, rješavajući po žalbi okrivljenog Saše Sinđelića i žalbi njegovog branioca, izjavljenih na rješenje Višeg suda u Podgorici, na sjednici vijeća održanoj danas (30.09.2019. godine), donio rješenje kojim se žalbe odbijaju kao neosnovane”, saopštio je Apelacioni sud.

Apelacioni sud podsjeća da je odlukom Višeg suda u Podgorici Kv.br.645/19 od 03.09.2019. godine, odlučeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije okrivljenog Sinđelić V. Saše, iz Smedereva, po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 15. 07. 2019 godine, toj državi, a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 (dvedesetjedne) godinu.

Presuda hrvatskog Županijskog suda u Vukovaru, od 28. aprila 2011 godine, odnosi se na počinjeno kazneno djela protiv života i tijela – teško ubojstvo i kaznenog djela protiv imovine – teška krađa Kaznenog zakona Republike Hrvatske, saopštio je Apelacioni sud.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG