Linkovi

Krivokapić: Slučajevi političke korupcije neistraženi, resetovanje izborne volje vodi u problem


Zdravko Krivokapić

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je u četvrtak da primjeri političke korupcije u Crnoj Gori nijesu imali odgovarajuće istražne radnje i upozorio da “resetovanje” izborne volje građana svima napravilo problem.

Krivokapić je rekao da se danas žmuri na izjavu 40 poslanika da će mijenjati izbornu volju gradjana i upozorio da “ako budemo išli putem resetovanja iskazane volje građana bićemo svi u problemu".

Govoreći na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji u organizaciji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Krivokapić je rekao da se “prva politička korupcija desila 1997. kada je pokradeno 10.000 glasova jer je pogriješio kompjuter”.

On je takodje ocijenio da, ako nema pravosuđa koje adekvatno reaguje "onda ste u problemu", navodeći da je epilog brojnih afera nekažnjivost, “što govori da je sve moguće”.

"Sve dok se ne dese promjene u tužilaštvu, možemo pričati, ali ništa se nije promijenilo sa početne pozicije", rekao je Krivokapić.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković ocijenila je da se, godinu dana nakon smjene vlasti, još uvijek ne vide rezultati, navodeći da je Vlads zbog izostanka podrske cijele parlamentarne većine “trošila vrijeme da politički opstane, a ne da sprovodi reforme”.

Ona je rekla da je “ključna uloga ove Vlade je u obezbjeđivanju transparentnosti”, navodeći da “postoji zapošljavanje po dubini” i da nova vlast ne želi da oslobodi, već samo da preuzme institucije.

Ćalović Marković je saopštila i da se u ovom trenutku kriminalni poslovi pokušavaju preuzeti od novih ili starih tajkuna, navodeći da je jedan od takvih poslova izgradnja auto-puta.

"Znamo da se značajan dio političkog spektra ne gadi na prljave pare u kampanji", rekla je i dodala da postoje i tajkuni nove vlasti, koji se tolerišu.

Rajnke: Slučajevi korupcije usporili put Crne Gore u EU

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke istakla je da poslovna klima treba da omogući da se posao obavlja bez mita i korupcije, i ocijenila da su slučajevi korupcije usporili put ka EU.

Ona je naglasila da u Crnoj Gori nema transparentnosti u procesu javnih nabavki, navodeći da “takav nedostatak ide ruku pod ruku sa korupcijom… što ambijent čini neprivlačnim za investitore”.

Rajnke je poručila da sve zemlje moraju istraživati korupciju i da nekažnjivost nije dobra, zato što šalje pogrešnu poruku.

“To može značiti da imamo prisustvo korupcije i pristrasno donošenje odluka", rekla je i dodala da je posao izgradnje autoputa “udžbenički primjer netransparentnog procesa”.

Rajnke je rekla je Crnoj Gori potrebno jako i nezavisno sudstvo, poručujući da je krajnje vrijeme da se procesuiraju slučajevi visoke korupcije, prenijela je RTCG.

Zamjenik šefice Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Rikardo Seri, rekao je da aktivnosti vlasti i rezultati istraga u oblasti korupcije na visokom nivou treba da dožive poboljšanje.

"EU podržava ovaj ideal, ali Crna Gora sama mora da se bori protiv korupcije", rekao je Seri.

XS
SM
MD
LG