Linkovi

Istraživanje: Vlada CG dobila “dvojku”, njen karakter većina ocijenila konzervativnim i revanšističkim


Vlada Crne Gore (Foto: Twitter/B. Ćupić)
Vlada Crne Gore (Foto: Twitter/B. Ćupić)

Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazalo je nizak stepen povjerenja u vladu premijera Zdravka Krivokapića, koja je na skali od jedan do pet ocijenjena 2,28, a većina ispitanih karakter aktuelne vlade ocijenila je konzervativnim i revanšističkim, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

CGO i agencija "Damar", koji su predstavili rezultate istraživanja u čijem je fokusu bila godišnjica rada Vlade, saopštili su da je skoro polovina ispitanih ocijenila da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, nasuprot 35 odsto onih koji misle da je taj smjer dobar.

“Opšta ocjena rada vlade je 2,28, a nijedno od ministarstava nije stiglo do trojke, što je na skali od jedan do pet ocjena - dovoljan dva“, rekla je izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević za Glas Amerike.

Ona je navela da su od članova vlade najbolje ocjene dobili ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić koji je dobio 3,05, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović 2,89, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić 2,85, dok su najniže ocjene dobili premijer Krivokapić, ministarka kulture, prosvjete, nauke i sporta Vesna Bratić i ekologije i prostornog planiranja Ratko Mitrović.

“Kada je u pitanju karakter ove vlade, većina ispitanih je vidi kao konzervativnu, revanšističku i klerikalnu, vladu koja ne vodi reformski kurs”, rekla je Uljarević.

Ona je rekla da više od trećine ispitanih nije moglo da navede nijednu prednost Krivokapićeve vlade, dok je najveća zamjerka bila nedostatak iskustva u rukovođenju, a zatim i nepotizam i partijsko zapošljavanje.

Izvršni direktor Damara Vuk Čađenović naveo je da premijeru Krivokapiću ne vjeruje 43 odsto ispitanika, dok mu 32 odsto djelimično vjeruje, jedan od deset njih mu vjeruje u potpunosti, a šest od deset smatra da premijer često mijenja stavove.

Kada je u pitanju ocjena za mjere u borbi protiv Kovida 19, Vlada Crne Gore je dobila prosječnu ocjenu 4,24, što ukazuje da su građani nešto više nezadovoljni nego zadovoljni anti-Kovid mjerama, navode u CGO.

Upitana kako bi ovo istraživanje moglo da utiče na opstanak vlade ili formiranje nove, Uljarević je rekla da smatra da su iznijeli dosta podataka koji ukazuju da vlada gubi podršku, te da stvari idu u pravcu drugačije vlade i vanrednih parlamentarnih izbora.

“Vlada koja ima ovakvu ocjenu teško može da ima podršku za istinske reforme koje su potrebne ovom društvu”, rekla je.

Istraživanjem CGO i Damara, koje je sprovedeno od 16. do 24. novembra, obuhvaćeno je 1.012 ispitanika, saopštio je CGO.

XS
SM
MD
LG