Linkovi

Sve više opcija za brzo punjenje električnih automobila u SAD


Lanac hotela Best Vestern izabrao je kompaniju TurnOnGreen za svog snabdevača punjačima za električna vozila. (Foto: Business Wire)

Jedan od ciljeva administracije Džoa Bajdena i Kamale Haris je da se po američkim drumovima vozi više električnih automobila. Dobri za životnu sredinu, ti automobili još nisu pogodni za duga putovanja američkim prostranstvima. Zato Bela kuća ulaže u razvoj mreže za punjenje električnih automobila, a neke države donose lokalne propise kako bi pomogle da najsavremenija tehnologija dođe do njihovih stanica za punjenje električnih vozila.

Za vlasnike električnih automobila koji žive u stambenim zgradama ili se nađu na otvorenom drumu, ponekad je problem naći mesto za punjenje automobila.

Vlasnica električnog automobila Rebeka Devit često mora da se dovija.

Vozačima električnih automobila dostupno sve više brzih punjača
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00

"Da živimo u kući ili zgradi gde postoji garaža sa utičnicom, samo bismo ga uštekali u zid, ali pošto ne živimo, koristimo produžni kabl", ukazuje Devit.

Cilj administracije Džoa Bajdena je da električni automobili čine polovinu svih novih prodatih automobila u zemlji do 2030, a taj plan podrazumeva i izgradnju bolje infrastrukture za punjenje vozila. Zato Bela kuća daje državama pet milijardi dolara da izgrade mrežu stanica za punjenje širom zemlje. Teksas je dobio najviše novca od tog plana.

Strateg kompanije Ostin Enerdži, Kameron Friberg, kaže da će razvoj mreže u Teksasu značajno povećati upotrebu električnih automobila u državi koja ima puno otvorenih drumova između gradova.

“Videćete stanice sa brzim punjačima za jednosmernu struju, gde će vozači moći da napune rezervoar za nekoliko minuta umesto nekoliko sati, strateški raspoređene svuda po državi Teksas. A kada se one otvore, biće mnogo lakše da se putuje po tim velikim koridorima", kaže Friberg.

Kompanija Tesla postavlja standarde u industriji za punjenje električnih automobila, a sada je otvorila svoju mrežu, i dozvoljava drugim proizvođačima automobila da prave adaptere za Tesline stanice za punjenje. Ford je prva velika kompanija koja je u maju odlučila da sarađuje sa Teslom, a ubrzo su to uradili i Dži Em, Mercedes, Volvo i Polstar.

Analitičar Loren Mekdonald ističe da je taj dogovor prekretnica budući da Tesla ima više stanica za brzo punjenje od svih ostalih autokompanija zajedno.

“Ako vozite automobil koji nije Tesla, dobićete potencijalni pristup dva puta većem broju stanica sa punjačima nego što imate sada. To je jedan od razloga što su mnoge kompanije pristale da sarađuju sa svojim konkurentom, Teslom.”

Teksas je nedavno odobrio plan kojim se od automobilskih kompanija zahteva da uključe Teslinu tehnologiju u stanice za punjenje električnih automobila. Druge države bi mogle da uskoro slede taj primer. Analitčari kažu da bi to bila velika pobeda za Teslu ali i vozače električnih automobila, kao što je Stefani Terel, koji u ovom trenutku moraju da dugo čekaju da im se automobil napuni.

Iskreno, plašila sam se da će mi automobil stati na sred puta, ali na sreću stigla sam dovde. Međutim, moram da čekam nekoliko sati da se automobil napuni”, kaže Stefani.

I dok će biti potrebno vreme da se širom Amerike izgradi velika mreža za brzo punjenje električnih automobila, novi adapteri za punjače pomoći će većem broju vozača da znatno brže napune svoje rezervoare.

XS
SM
MD
LG