Linkovi

Visoko tehnološki opremljeni automobili na autoputevima budućnosti


Kako izgleda automobil budućnosti?
Kako izgleda automobil budućnosti?

Visoko-tehnološki sistem u Kadilakovom hibridu koji ide i na benzin i na električnu energiju, jeste usavršena verzija bezbednosnog programa OnStar, Dženeral Motorsa koji je predstavljen 1996.

Moderni automobili i vozači, sve su više povezani u mrežu informacionih i sistema za zabavu. Novinar Glasa Amerike, Majk O Salivan posetio je Sajam automobila u Los Anđelesu i izbliza proučio kola budućnosti.

Kompanije koje prave luksuzne automobile, poput BMV-a okrenule su se zelenoj tehnologiji. Električni BMV i3 napravljen je od laganih grafitnih vlakana i u njemu se nalazi poslednja elektronika za bezbednu vožnju, uključujući kameru na kojoj se vidi šta se dešava iza automobila, zatim automatsko parkiranje, kao i sisteme za prelazak iz jedne u drugu traku i za izbegavanje sudara. Automatsko kočenje regeneriše bateriju, kaže Tereza Morijarti iz BMV-a.

“Svaki put kada ne ubrzate, regenerativna kočnica se pokrene i auto se uspori, što vraća energiju u bateriju”.

Visoko-tehnološki sistem u Kadilakovom hibridu koji ide i na benzin i na električnu energiju, jeste usavršena verzija bezbednosnog programa OnStar, Dženeral Motorsa koji je predstavljen 1996. Danas, osim bezbednosnih mogućnosti, aplikacija može daljinski da pokrene automobile ili da nadgleda njegove aktivnosti sa druge strane planete.

“Aplikacija za pametni telefon koju imamo vam omogućava da proverite pritisak u gumama, nivo ulja, stanje rezervoara, i koliko možete da vozite sa tom količinom benzina”.

Za one koji upravljaju voznim parkom, tehnologija služi za povezivanje automobila i kamiona na putu, kaže Džošua Turner iz firme Sprint velositi.

“Ukoliko pukne guma na jednom vozilu iz voznog parka, sistem na tom vozilu će moći da pošalje informaciju odgovarajućem tehničaru, i da pošalje obaveštenje menadžmentu voznog parka kada je vozilo ponovo onlajn”.

Automobili već mogu da šalju informacije vozačima o tome gde se nalaze benzinske pumpe, kolike su cene benzina, da pronađu zabavne programe, a u budućnosti će nuditi još više kada počnu da dele informacije jedni sa drugima, kaže Dejvid Džampa. Njegova kompanija, Erbikviti, pruža onlajn usluge za auto servis u 50 zemalja.

“Informacije da nailaze na put koji je prekriven ledom, na osnovu informacija koje smo dobili od prethodnog vozila”.


Ova tehnologija još nije dostupna, ali biće uskoro ističe Džampa, kako automobili u budućnosti budu sve povezaniji.
XS
SM
MD
LG